Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς ΗΠΑ και Κίνα θα «συνταχθούν» στον αγώνα της Ευρώπης για το CBAM

Πώς ΗΠΑ και Κίνα θα «συνταχθούν» στον αγώνα της Ευρώπης για το CBAM
Το CBAM είναι ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα

Οι προτεινόμενοι κανόνες τιμολόγησης άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τη μορφή της Κίνας και των ΗΠΑ, αναμεταδίδει το CNBC. Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας προβλέπει ότι θα είναι ακόμα δυνατό να πείσουν τις οικονομικές υπερδυνάμεις να προσαρμοστούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από προσεκτικά βήματα.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δέσμη μέτρων για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλιματικές φιλοδοξίες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε και ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM). Στόχος του CBAM είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να μην αυξηθούν οι παγκόσμιες εκπομπές από την αντικατάσταση προϊόντων της Ε.Ε. με εισαγωγές μεγαλύτερης έντασης άνθρακα.

Το «πρόβλημα»

Προβληματισμό όμως προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένα έθνη μπορεί να μην θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα όσο η ΕΕ, η οποία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το τέλος του 2030. Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία δήλωσαν τον Απρίλιο ότι είχαν «σοβαρή ανησυχία».

Ο Tim Gore, μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης, δήλωσε στο CNBC τον Ιούλιο ότι το CBAM «έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, φυσικά, για χώρες που εξάγουν στην αγορά της ΕΕ». Για τον λόγο αυτό, η «ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε σοβαρό διάλογο με τις χώρες αυτές, για να υπάρξει αποτέλεσμα. Για να γίνει αυτό, «πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα έσοδα που θα δημιουργηθούν επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες για να υποστηρίξουν τη μετάβασή τους σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες για Κίνα – ΗΠΑ

Ο John Kerry, κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι είχε ανησυχίες για την πρόταση και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ως «έσχατη λύση», προτείνοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν άλλα βήματα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Ο Gore από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, πιστεύει ότι ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη της κορυφαίας οικονομίας στον κόσμο θα είναι η λύση σε κάθε σύγκρουση με τα κλιματικά σχέδια της ΕΕ. «Ανεξάρτητα λοιπόν από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ΗΠΑ και Κίνα θα κοιτάξουν τις δικές τους οικονομίες και θα πουν πού είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα επόμενα 10 έως 20 χρόνια» συμπλήρωσε.

Τα «πιστεύω» της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρείται ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, αποφάσισε να υποβάλει την πρόταση CBAM παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι διεθνείς εταίροι. Το ίδρυμα πιστεύει ότι η πολιτική είναι ουσιαστική για την πρόληψη της «διαρροής άνθρακα».

«Είμαστε ήδη πολύ αργά για να προχωρήσουμε στην αλλαγή του κλίματος. Μπορούμε να δούμε αυτό το καλοκαίρι, ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο », δήλωσε στο CNBC ο Bob Ward, από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις δεκαετίες μέχρι να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν. Χρειαζόμαστε μια τακτική αλλά επιταχυνόμενη μετάβαση προς καθαρές μηδενικές εκπομπές», τόνισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης