Με μια επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αλλά με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να μη μπει το …κάρο μπροστά από το άλογο, και με στροφή στο "παρθένο" πεδίο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα προχωρήσει η χώρα με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, εχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ανυπόστατες τις …συνομωσιολογίες που συνδέουν τα αιολικά πάρκα με τις πυρκαγιές «για τον απλούστατο λόγο ότι το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα». Μάλιστα, όπως επεσήμανε «θα συντμήσουμε τις προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο σχετικός νόμος για τις διοικητικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν, έτσι ώστε οι εκτάσεις αυτές όντως να κηρυχθούν αναδασωτέες». Επιπλέον, μιλώντας για τη δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών, ανέφερε ότι η προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη ώστε η παραγωγή ενέργειας να μεταφερθεί προς μονάδες οι οποίες να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. «Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί, οι ανεμογεννήτριες. Δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι», υποστήριξε.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2012, η οποία είχε προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας της αναδασωτέας έκτασης και της ανάγκης να μην δημιουργηθεί, ουσιαστικά, κίνητρο σε διάφορους να καίνε εκτάσεις. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, «δεν χρειάζεται κανείς να κάψει ένα δάσος διότι ήδη μπορεί να κατασκευάσει κανείς μία ανεμογεννήτρια μέσα σε ένα δάσος».
Αναφερόμενος στους στόχους που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προβλέπουμε μία πολύ επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα για την επόμενη δεκαετία, για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά».
Όχι σε κορυφές και μικρά νησιά οι ΑΠΕ
Στο ερώτημα «πού θα τοποθετηθούν οι νέες ΑΠΕ», ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Για να μην βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο είναι πάρα πολύ σημαντικό - και έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή την εργασία - να αναθεωρήσουμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να δούμε πραγματικά πού μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και πού δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε, γιατί προφανώς δεν θα μπουν σε ολόκληρη τη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «υπάρχουν περιοχές _ όπως ενδεχομένως τα μικρότερα νησιά μας ή κάποια -ενδεχομένως και όλα- τα ψηλά βουνά μας _ όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας να μην πρέπει να τοποθετηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Αυτό όπως είπε θα προκύψει όταν θα ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των ζωνών όπου θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις και όχι σε μικρές, όχι δηλαδή σε μικρά φωτοβολταϊκά που μπορεί να τοποθετηθούν και στη στέγη ενός σπιτιού. «Αναφέρομαι πρωτίστως σε αιολικά, που δημιουργούν ενίοτε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Θα πρέπει να ξέρουμε πια πού μπορούμε να τοποθετούμε αιολικά, ποιοι είναι οι κανόνες, έτσι ώστε να μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις», σημείωσε.
Όπως τόνισε, σήμερα οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και είναι αυτές που μπαίνουν πρώτες στο σύστημα. «Και μάλιστα δεν χρειαζόμαστε πια να τις επιδοτούμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ακόμα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους ήταν τέτοιο που για να μπορέσει ο επενδυτής να έχει μία αξιοπρεπή απόδοση χρειαζόταν κρατική επιδότηση. Δεν είμαστε πια εκεί», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, αναφέρθηκε στο παρθένο πεδίο για την Ελλάδα που αφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Όπως υπογράμμισε, «είναι κάτι προς το οποίο κινούνται όλες οι χώρες, αλλά και αυτό χρειάζεται προσοχή, καθώς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει τις κατάλληλες περιοχές στις οποίες πρώτα και πάνω από όλα προφανώς πρέπει να φυσάει, αλλά να πληρούνται και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα για να μπορέσουν και αυτές να συνεισφέρουν στους εθνικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα στο ενεργειακό μείγμα».
Απολιγνιτοποίηση και κλιματικός νόμος
Ακόμη ο πρωθυπουργός μίλησε για το φιλόδοξο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης καθώς και για τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, οι οποίοι δίνουν πρωτοφανή σε έκταση χρηματοδοτικά εργαλεία για να προσανατολιστεί η Ελλάδα προς μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών. «Όλα αυτά μαζί με τον νέο κλιματικό νόμο, τον πρώτο στην Ιστορία της Ελλάδος, ο οποίος θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για την απόφαση να κλείσουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά. τόνισε ότι «Ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στην εθνική προσπάθεια, για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά οι μονάδες λιγνίτη πρέπει να αντικατασταθούν από κάτι. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο. Μακροπρόθεσμα όμως θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε, να φωνάζουμε και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που μας βοηθάει να μειώσουμε τις εκπομπές και να συνεισφέρουμε κι εμείς σε αυτή την ευρωπαϊκή, σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Δεν γίνεται να κάνουμε και τα δύο».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του παρατεταμένου καύσωνα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο ΑΔΜΗΕ αναγκάστηκε να εντάξει στο σύστημα τη λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 3, η οποία ήταν κλειστή για εννέα μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα και να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλακ άουτ.
www.worldenergynews.gr