Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση οι κανόνες της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου - Οι προτάσεις του ΕΧΕ

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση οι κανόνες της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου - Οι προτάσεις του ΕΧΕ
ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσίασαν σε ημερίδα το πλαίσιο και τις βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών

Με στόχο από το Σεπτέμβρη να ανοίξει η τελική ουσιαστική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η ΡΑΕ έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, το σύνολο των αποφάσεων που προβλέπονται στους Κανονισμούς και αφορούν το Βάθρο Εμπορίας φυσικού αερίου τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Γίνεται έτσι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη λειτουργία του Βάθρου Εμπορίας που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του φθινοπώρου και στο οποίο οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να προχωρούν σε ανώνυμες εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου.

Έτσι σε δημόσια διαβούλευση έχουν τεθεί:

  • Κανονισμός Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου
  • Κανονισμός Εκκαθάρισης Συναλλαγών Βάθρου Εμπορίας και
  • Αποφάσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω Κανονισμούς και είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων που ισχύουν ήδη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προτείνεται να τροποποιηθούν για να καλύπτουν θέματα εκκαθάρισης συναλλαγών στο βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας αγοράς φυσικού αερίου η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ οργάνωσαν ημερίδα διαλόγου υπό την αιγίδα της ΡΑΕ.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) και Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου.

Η δημιουργία της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου θα διευρύνει τη spot αγορά και θα ανοίξει την πόρτα για νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες συναλλαγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, μιλώντας στην ημερίδα μίλησε για ένα βήμα προκειμένου να παρασχεθεί στους παίκτες της αγοράς το εργαλείο διαπραγμάτευσης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας άμεσης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Χάρη σε αυτό το εργαλείο, ο ΔΕΣΦΑ θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες του περισσότερες επιλογές για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και την επέκτασή τους διασυνοριακά, με οικονομικά αποδοτικό, διαφανή και χωρίς διακρίσεις τρόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης