Ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφενός διαχωρίζοντας τις και αφετέρου αίροντας τα «αγκάθια» που σήμερα θέτουν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους έχει στα σκαριά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει περισσότερα κίνητρα από όσα θα έπρεπε με αποτέλεσμα, αντί να αποτελέσει «εργαλείο» για τους …μικρούς, να αποτελέσει «όχημα» για επενδυτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως, μπορούσαν να επενδύσουν στις ΑΠΕ.
Έτσι, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δύο αλλαγές, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας. Αφενός η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή για την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να οριστούν οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών.
Οι δύο νέες «οντότητες» θα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και όχι το οικονομικό κέρδος ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και διασυνοριακών συνεργασιών.
Ανέφικτος ο τραπεζικός δανεισμός
Αφετέρου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να αρθούν πολλά εμπόδια που θέτει ο νόμος 4315/2018. Μεταξύ αυτών οι δυσκολίες στον τραπεζικό δανεισμό και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται διάφορες λύσεις π.χ. με εγγυοδοσία.
Σήμερα, για όσες ενεργειακές κοινότητες ιδρύονται για να καλύψουν ίδιες ενεργειακές ανάγκες και δεν προχωρούν σε Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης, είναι ανέφικτος ο δανεισμός από τράπεζες.
Παράλληλα, εξετάζεται να συνεχιστεί το προνόμιο εξαίρεσης από τους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς ή ενίσχυσης των έργων τους ώστε να καλύπτουν τις ενεργειακές καταναλώσεις των μελών τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως τα τέλη του 2020, από τις 1.500 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από ενεργειακές κοινότητες, συνολικής ισχύος 1.200 ΜW, μόνο 30 ήταν πραγματικές κοινότητες (άνω των 60 μελών ή με συμμετοχή ΟΤΑ), συνολικής ισχύος 23 MW.
Ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει πλέον τις 3.000
Από το 2018, οπότε δημιουργήθηκε η θεσμική βάση για τις ενεργειακές κοινότητες έως σήμερα έχουν ιδρυθεί 1.017 εκ των οποίων 984 είναι ενεργές, ενώ έχουν υλοποιηθεί 432 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σκρέκας, ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει πλέον τις 3.000 και μένει να εξεταστεί πόσες τελικά από αυτές είναι «πραγματικές».
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο θα επιδοτεί ΟΤΑ για δημιουργία ενός τύπου «ενεργειακών κοινοτήτων», μέσω των οποίων θα χρηματοδοτείται 100% το ηλεκτρικό ρεύμα ευάλωτων νοικοκυριών.
Ειδικότερα, θα επιδοτηθούν Δήμοι και Περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών φτωχών νοικοκυριών. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.
www.worldenergynews.gr