Ο Μηχανισμός Εφεδείας θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ περί ανταγωνισμού και θα είναι ανοιχτός και σε μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και στο demand.
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι προετοιμασίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση των τριών μηχανισμών που θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια για τη στήριξη της αγοράς ενέργειας.
Ο λόγος για τους μηχανισμούς στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve) και επάρκειας ισχύος (CRM), καθώς και για τον μηχανισμό στήριξης των διμερών συμβολαίων (PPAs) μεταξύ παραγωγών πράσινης ενέργειας και μεγάλων καταναλωτών.
Όπως ξεκαθαρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις μηχανισμοί θα είναι ανοικτοί και θα λειτουργήσουν με βάση ανταγωνιστικές διαδικασίες και απώτερο στόχο έχουν να διαμορφώσουν συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας στην αγορά ενέργειας που θα επιτρέψουν αφενός τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής και αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους για τους καταναλωτές.
Με βάση όσο έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ο πρώτος κατά χρονική σειρά μηχανισμός, που θα τεθεί σε ισχύ είναι αυτός της στρατηγικής εφεδρείας. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί στις αρχές του επομένου έτους και θα έχει διάρκεια ζωής δυο ετών δηλαδή την περίοδο 2022-2023.
Τα σενάρια για την ενεργοποίηση του CRM
Ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας έγκρισης του CRM από την ΕΕ, θα προχωρήσει και η διαδικασία αντικατάστασης του αρχικού Μηχανισμού Εφεδρείας.
Το αισιόδοξο σενάριο αφήνει ανοικτή την έγκριση και εφαρμογή του CRM στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα αποζημιώνει μονάδες παραγωγής ρεύματος που θα τεθούν εκτός αγοράς και θα είναι στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ να λειτουργήσουν εφόσον υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ή έκτακτη ανάγκη.
Με άλλα λόγια από τον συγκεκριμένο μηχανισμό αναμένεται να ωφεληθούν κατ΄αρχήν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της απόσυρσης, εφόσον κρίνεται από τον ΑΔΜΗΕ ότι είναι αναγκαίες για την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος.
Ωστόσο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ και προκειμένου ο μηχανισμός να είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ περί ανταγωνισμού, θα είναι ανοιχτός και σε μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και στο demand.
Πάντως εκτιμάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας από άλλες μονάδες πλην των λιγνιτικών, αφού θα συμφέρει περισσότερο η κανονική ένταξη τους στην αγορά.
Ο δεύτερος μηχανισμός που ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται είναι αυτό της επάρκειας ισχύος CRM.
Με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, η ενεργοποίηση του CRM θα γίνει μόλις αυτός εγκριθεί από τις υπηρεσίες της κοινότητας, ενώ βασικό στόχος του ΥΠΕΝ είναι το σχήμα να είναι έτοιμο πολύ νωρίτερα από το τέλος του 2023, οπότε και θα εκπνέει ο χρόνος ζωής της στρατηγικής εφεδρείας.
Το χρονικό ζήτημα της εφαρμογής του CRM είναι μείζονος σημασίας για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου, από τις οποίες μόνον του Μυτιληναίου το CCGT θα είναι έτοιμο το 2022 για να ξεκινήσει την λειτουργία του, την ώρα που οι ενεργειακές επάρκειες του συστήματος δεν είναι βέβαιον ότι καλύπτονται και όλες οι παλαιότερες μονάδες θα επιβαρύνονται από την άνοδο των τιμών των CO2 περισσότερο ή λιγότερο.
Δεν έχουν υποβληθεί ακόμα τα PPAs στην Κομισιόν
Εφόσον το CRM εγκριθεί πριν το τέλος του 2023 θα τεθεί σε ισχύ και θα καταργηθεί η στρατηγική εφεδρεία καθώς οι δυο μηχανισμοί δεν πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα.
Σε ότι αφορά τα PPAs δηλαδή τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών πράσινης ενέργειας και καταναλωτών πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα στήριξης τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Κομισιόν.
Κεντρικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι με τρόπο συμβατό προς τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ να υπάρχει στήριξη της τιμής των διμερών συμβολαίων ώστε να είναι ανταγωνιστικά για τους ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας.
Ως προς το ύψος της στήριξης κορυφαίοι παράγοντες του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί ποσοτικά η στήριξη.
www.worldenergynews.gr