Ενέργεια

Ανησυχεί η Αυστραλία για τους δασμούς άνθρακα της ΕΕ που επιβάλλονται στις 14 Ιουλίου

Ανησυχεί η Αυστραλία για τους δασμούς άνθρακα της ΕΕ που επιβάλλονται στις 14 Ιουλίου

Η πολιτική άνθρακα στην ατζέντα των G7

 

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προτείνει μια πολιτική δασμολογικών "συνόρων" άνθρακα στις 14 Ιουλίου, η οποία θα επιβάλλει κόστος εκπομπών στις εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του τσιμέντου και της ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού με χώρες, όπως η Αυστραλία, με ασθενέστερες πολιτικές για τον άνθρακα.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο καθώς ο πρωθυπουργός Scott Morrison κατευθύνεται στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Βρετανία, η οποία ξεκινά την Παρασκευή, όπου η αλλαγή του κλίματος και ο συντονισμός της πολιτικής για τον άνθρακα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι μηχανισμοί προσαρμογής των συνόρων άνθρακα αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο για ορισμένα αγαθά στην Αυστραλία», ανέφερε σε έκθεση του think tank του Ινστιτούτου Αυστραλίας.
Οι εξαγωγές αλουμινίου και αλουμίνας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας θα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή καυσίμου άνθρακα ή φυσικού αερίου στην παραγωγή τους, ανέφερε το Ινστιτούτο Αυστραλίας.

Διαφορετική προσέγγιση

Αντί να καταπολεμά τους δασμούς, η Αυστραλία θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη και άλλες μεγάλες οικονομίες για να διασφαλίσει ότι οι προσαρμογές στα σύνορα άνθρακα είναι δίκαιες στον τρόπο υπολογισμού και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα έσοδα από δασμούς άνθρακα. «Η Αυστραλία πρέπει να υποστηρίξει μια προσέγγιση που… ενισχύει τη χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εντός της δικής μας περιοχής που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε η έκθεση.

Η Αυστραλία, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή εκπομπές μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών με στόχο το καθαρό μηδέν έως το 2050 ή την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2030.
Ο Morrison είπε ότι η Αυστραλία θα εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της στο Παρίσι, αλλά θα το κάνει μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας και όχι των φόρων, κάτι που λέει ότι θα μείωνε τις θέσεις εργασίας. «Αυτή η σκέψη οδηγεί τα σχέδιά μας να επιδιώξουμε τεχνολογικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας και να απορρίψουμε τους δασμούς άνθρακα, που είναι απλά προστατευτισμός του εμπορίου με άλλο όνομα», δήλωσε ο Morrison σε ομιλία του την Τετάρτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης