Στα 43 δισ. ευρώ έφτασε το χρηματικό ποσό που επενδύθηκε στα νέα αιολικά πάρκα το 2020 από την Ευρώπη, ποσό που ισούται με 20 GW σύμφωνα με την WindEurope.
Μεγάλα έργα αύξησαν τους υπεράκτιους σταθμούς αιολικής ενέργειας , συμπεριλαμβανομένου της Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης όταν ολοκληρωθεί και το Hollandse Kust Zuid στις Κάτω Χώρες.
Η σειρά
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε 13 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις των 43 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η Ολλανδία με 8 δις. ευρώ, μετά η Γαλλία (6,5 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Γερμανία (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Η Γερμανία και η Γαλλία επένδυσαν τα περισσότερα στην ξηρά. Η Γαλλία χρηματοδότησε επίσης το δεύτερο και τρίτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της. Η Τουρκία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής με 1,6 δισ. ευρώ, η Πολωνία 6η με 1,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ζωτικής σημασίας και όλο και περισσότερο αφορά συγκεκριμένα έργα και όχι εταιρικό χρέος, ειδικά σε υπεράκτια projects.
«Άφθονο κεφάλαιο»
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson υπογράμμισε ότι: «Η αιολική ενέργεια παρέμεινε μια ελκυστική επένδυση παρά την πανδημία. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί σταθεροποίησης εσόδων, υπάρχει άφθονο κεφάλαιο διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση της αιολικής ενέργειας».
Τα «θέματα»
Η αδειοδοτική διαδικασία παραμένει το κύριο σημείο συμφόρησης. Η έγκριση κανόνων και διαδικασιών είναι πολύ περίπλοκη, γεγονός που καθυστερεί τα έργα και προσθέτει κόστος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη λιγότερων έργων.
Επίσης, δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στις αρμόδιες αρχές για την επεξεργασία των αιτήσεων, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλούς όγκους έργων που εξυπηρετούν τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Τα περισσότερα κράτη μέλη δεν τηρούν τις προθεσμίες που προβλέπονται στην οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διμερή συμβόλαια
Μια άλλη σημαντική τάση είναι ο αυξανόμενος ρόλος των εταιρικών συμφωνιών αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας (PPA) στη στήριξη της χρηματοδότησης των αιολικών πάρκων. Οι εταιρικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας επιθυμούν όλο και περισσότερο να τροφοδοτούν απευθείας από αιολικά πάρκα. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 24 νέες συμβάσεις αιολικής ενέργειας που καλύπτουν πάνω από 2GW χωρητικότητας.
Τα PPA παρέχουν σταθερά μακροπρόθεσμα έσοδα για τον άνεμο. Διευκολύνουν την άντληση χρεών με χαμηλό επιτόκιο. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις για τη διαφορά (CfDs) που οι κυβερνήσεις προσφέρουν όλο και περισσότερο στις δημοπρασίες αιολικής ενέργειας: ως μηχανισμοί σταθεροποίησης εσόδων, οι CfD μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης και επομένως μειώνουν το συνολικό κόστος της αιολικής ενέργειας, δήλωσε η WindEurope.
www.worldenergynews.gr