Σημαντικές απώλειες στα έσοδά της είχε η Vitol το περασμένο έτος με κατακόρυφη πτώση 85 δις. δολαρίων. Τα έσοδά της έφτασαν στα 140 δις. δολ. σε σύγκριση με τα 225 του 2019, καθώς η πανδημία επηρέασε τους όγκους πετρελαίου που διαπραγματεύτηκε.
Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε διαπραγματευτεί 7,1 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου και προϊόντων πέρυσι, από 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ένα χρόνο νωρίτερα.
«Ο κορωνοϊός διαμόρφωσε την επιχείρησή μας και τη ζωή μας το 2020. Οι εξαιρετικές συνθήκες της αγοράς στα αρχικά στάδια του κλεισίματος και η ξαφνική πτώση της ζήτησης οδήγησαν σε τεράστιες προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και ευκαιρίες αγοράς.Με τα αποθέματα να αυξάνονται πάνω από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια στις αρχές του έτους, η βιομηχανία έπρεπε να διαχειριστεί πρωτοφανείς περιστάσεις, όπως την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα προϊόντα που ούτε οι παραγωγοί ούτε οι καταναλωτές θα μπορούσαν να διαχειριστούν.
Ενώ η ζήτηση έχει επιστρέψει και οι προοπτικές είναι θετικές, η ανάκαμψη ήταν βραδύτερη από το αναμενόμενο και διατηρούνται βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Russell Hardy.
Τι διαγράφεται στην αγορά
Παρά τις παρατεταμένες αβεβαιότητες, ο Hardy είπε επίσης ότι η Vitol ανέμενε ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στους περισσότερους τομείς, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της αεροπορίας. Για αυτό, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, ότι η ανάκτηση της ζήτησης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vitol κέρδισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με πηγές που ανέφερε το Bloomberg. Μακροπρόθεσμα, η Vitol ανέφερε ότι αναμένεται μετατόπιση της ενεργειακής ζήτησης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο πετρέλαιο, καθώς παρατηρείται στην αγορά σταθερή απανθρακοποίηση.
www.worldenergynews.gr