Στην συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία τον διαγωνισμό δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας με την ELFE και του υψηλού ρίσκου που θα πρέπει να αναλάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές.
Αν και το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε προ ημερών τους επενδυτές ότι η διαδικασία τίθεται σε αναστολή ((suspension) ως το τρίτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει ούτε πότε ακριβώς θα εκκινήσει εκ νέου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που αρχικώς είδε το σενάριο της αναστολής έως το πλέον κατάλληλο για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης, αξιολογεί σε νέα βάση τα δεδομένα.
Eξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο της συνέχισης της διαγωνιστικής διαδικασίας σε νέα βάση
"Θα μπορούσαμε να δώσουμε την ευκαιρία να αναλάβει κάποιος εκ των επενδυτών το ρίσκο της κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς, παρ ότι δεν έχει τελεσφορήσει η διαμάχη με την ELFE” αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ.
Οι ίδιοι αναγνωρίζουν πάντως ότι σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλότερο.
Εναλλακτική λύση η διχοτόμηση
Μια τέτοια επιλογή πάντως, στο βαθμό που θα υλοποιηθεί το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε έναν άκαρπο διαγωνισμό.
Αυτό θα επαναφέρει στο τραπέζι σενάρια εκ νέου διχοτόμησης της εταιρίας και αυτόνομης πώλησης του χαρτοφυλακίου της λιανικής, Φυσικό Αέριο πρώην ΕΠΑ που αποτελεί και το φιλέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σε αυτό οφείλεται κατά βάση το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ενδιαφέρον εκδήλωσαν επτά επενδυτικά σχήματα: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), η κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, το σχήμα MOTOR OIL – ΔΕΗ, η MYTILINEOS, καθώς και η MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου).
Σημαντικά ρίσκα στις νομικές εκκρεμότητες
Ο λόγος που τα συναρμόδια επιτελεία ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ οδηγήθηκαν στην απόφαση της αναστολής της διαγωνιστικής διαδικασίας συνδέεται με την δικαστική διαμάχη με την ELFE, η οποία θα λάβει συνέχεια τον Σεπτέμβριο με την εκδίκαση της διπλής έφεσης που έχουν ασκήσει αμφότερες οι εταιρίες κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 που επιδίκασε στην ELFE αποζημίωση ύψους 61 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό της καταχρηστικής τιμολόγησης από πλευράς της ΔΕΠΑ η οποία εφάρμοζε ρήτρα πετρελαίου και δεν λάμβανε υπόψη της τις τιμές φυσικού αερίου που διαμορφώνονται στα ευρωπαϊκά hubs.
H ΕLFE είχε στραφεί κατά της ΔΕΠΑ διεκδικώντας 302 εκατ. ευρώ ως υπερτιμολόγηση του φυσικού αερίου την περίοδο 2010-2015, ποσό που συνεχίζει να διεκδικεί με προσφυγή στο Εφετείο, η δικάσιμος της οποίας έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.
Τον ίδιο μήνα θα εκδικαστεί στο Εφετείο και προσφυγή της ΔΕΠΑ η οποία διεκδικεί ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του Εφετείου κρίνεται καταλυτική για την πορεία της ιδιωτικοποίησης αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφού σε περίπτωση δικαίωσης της ELFE, το σκεπτικό της απόφασης θα μπορούσαν να επικαλεστούν όλοι οι μεγάλοι πελάτες της προσφεύγοντας στα Δικαστήρια.
Αυτό είναι και το ρίσκο που δεν μπορούν να αναλάβουν επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν ζητήσει δεσμεύσεις από πλευράς του δημοσίου για την κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν μελλοντικά σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Η κυβέρνηση απέφυγε να αναλάβει το πολιτικό κόστος τέτοιων εγγυήσεων γι αυτό και ο διαγωνισμός μετά από συνεχείς παρατάσεις οδηγήθηκε τελικά σε αναστολή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να επανεκτιμάται με την κυβέρνηση να ζυγίζει το ρίσκο ακόμη και της αποτυχίας του εγχειρήματος με ό,τι σημαίνει αυτό για την πορεία της εταιρίας.
www.worldenergynews.gr