Ενέργεια

Έσβησε το 50% των ανθρακικών μονάδων της Ευρώπης - Ποιές χώρες πρωταγωνιστούν

Έσβησε το 50% των ανθρακικών μονάδων της Ευρώπης - Ποιές χώρες πρωταγωνιστούν
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα γίνεται όλο και πιο ακριβή, λόγω του συστήματος εμπορίας εκπομπών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η Ευρώπη στον εξοβελισμό του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Ήδη το 50%  από τους 324 θερμικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος από άνθρακα στην Ευρώπη έχουν «σβήσει», ή έχει ανακοινωθεί ημερομηνία απόσυρσης πριν από το 2030.

Η 162η μονάδα που «σβήνει» ανήκει στη γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, βρίσκεται στο  West Burton στη βόρεια Αγγλία και όπως  ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος αποσύρεται  το 2022.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο τελευταίες ανθρακικές μονάδες που έχουν απομείνει στη Βρετανία.

Η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι η χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται σε πτώση σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου της Βρετανίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Από το 2016, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά λίγο περισσότερο από το ήμισυ.

Άλλωστε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα γίνεται όλο και πιο ακριβή, λόγω του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), καθώς η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έχει αυξηθεί από τα 5 ευρώ/τόνο το 2016 σε πάνω από 40 ευρώ/τόνο, σήμερα.

Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν στην εξάλειψη του άνθρακα

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που εξάλειψε τη χρήση άνθρακα ηλεκτροπαραγωγής το 2016, ενώ η Βρετανία το 2015 ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε το στόχο να απαλλαγεί από τον άνθρακα ως το 2025.

Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε ότι σταματά την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα το 2023.

Στην Ελλάδα η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την απόσυρση του συνόλου των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής από λιγνίτη έως το 2023 και την πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της, το 2028 με την μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε καύση φυσικού αερίου. 

Βεβαίως υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που δεν έχουν δεσμευτεί στην άτυπη προθεσμία του 2030 για την κατάργηση του άνθρακα.

Η Γερμανία έχει ορίσει το 2038 ως το έτος απόσυρσης και της τελευταίας ανθρακικής μονάδας, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν έχουν προγραμματίσει σταδιακή κατάργηση, ενώ η Τσεχία και η Σλοβενία εξακολουθούν να εξετάζουν ημερομηνίες.

Πάντως πέραν του «σβησίματος» μονάδων παραγωγής η Ευρώπη προωθεί την πράσινη πολιτική της και μέσω της μείωσης ή και κατάργησης των επιδοτήσεων στον άνθρακα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ μόνον το 2020 εισήγαγαν περίπου 40 πολιτικές περιορισμού του άνθρακα και πολλές εμπορικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τον τερματισμό της χρηματοδότησης έργων για νέα έργα άνθρακα σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Κλιματική Αλλαγή Frans Timmermans και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για Κλίμα με κοινό άρθρο τους στο CNN κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τις επιδοτήσεις άνθρακα παγκοσμίως.

«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, πρέπει να επιταχύνουμε την απομάκρυνσή μας από τον άνθρακα. Ο τερματισμός της εξάρτησής μας από τον άνθρακα θα σώσει ζωές », έγραψαν.

Μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το μερίδιό τους στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να ξεπερνά το 2020 για πρώτη φορά το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων.

Συνολικά παρήγαγαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και έγιναν η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης