Τι προβλέπει η νέα πρόταση της Επιτροπής για τις βιώσιμες επενδύσεις
Η νέα πρόταση της Επιτροπής, η οποία κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ το Σάββατο, θα ταξινομήσει ως "πράσινη" επένδυση, τις μονάδες με καύσιμα φυσικού αερίου που παράγουν ενέργεια συν θέρμανση ή ψύξη, εάν πληρούνται οι αυστηροί όροι εκπομπών και λειτουργούν έως το 2025.
Η πρόταση της ΕΕ για τις μονάδες φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της αειφόρου οικονομικής ταξινόμησης, η οποία καθορίζει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρισθούν στην Ευρώπη ως βιώσιμες επενδύσεις από το επόμενο έτος. Η Επιτροπή σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τους κανόνες βιώσιμης χρηματοδότησης έως τις 21 Απριλίου.
Στόχος της ΕΕ είναι να κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα για να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν κλιματικές αλλαγές.
Όμως, η ταξινόμηση έχει γίνει μήλο της έριδος μεταξύ χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των επενδύσεων σε φυσικό αέριο, αναγκάζοντας την Επιτροπή να "ξαναγράψει" την αρχική της πρόταση η οποία καταρτίσθηκε τον Νοέμβριο.
Το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, που παράγει περίπου το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αέριο για να απομακρυνθούν από τον πιο ρυπογόνο λιγνίτη
Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι διαρροές μεθανίου που θερμαίνουν τον πλανήτη θα μπορούσαν να ακυρώσουν τα οφέλη από τη μετάβαση σε αέριο από άνθρακα.
Οι όροι
Σύμφωνα με το σχέδιο οι μονάδες αερίου που παράγουν ενέργεια και παρέχουν επίσης θέρμανση ή ψύξη, μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράσινη επένδυση εάν αντικαταστήσουν μια εγκατάσταση με βάση ορυκτά καύσιμα υψηλής εκπομπής και έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον 50% ανά κιλοβατώρα (kWh) παραγόμενης ενέργειας.
Η μονάδα αερίου πρέπει να λειτουργεί έως το 2025, να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον και να εκπέμπει όχι περισσότερο από 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά kWh ενέργειας.
Για μονάδες που παράγουν μόνο ενέργεια, ή εκείνες που παρέχουν επίσης θέρμανση ή ψύξη, αλλά δεν αντικαθιστούν πιο ρυπογόνες μονάδες, η Επιτροπή επέμεινε στο σχέδιό της να περιορίσει την "πράσινη ετικέτα" σε εγκαταστάσεις με εκπομπές κύκλου ζωής κάτω από 100 g ισοδύναμου CO2 ανά kWh, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.
Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν τώρα θα πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογία για να περιορίσουν τις εκπομπές τους προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο Sean Kidney, διευθύνων σύμβουλος της Climate Bonds Initiative, δήλωσε ότι ήταν σημαντική νίκη για την κλιματική δράση, που η Επιτροπή δεν αποδυνάμωσε αυτό το όριο εκπομπών 100g.
«Αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να διαδώσουμε παγκοσμίως», δήλωσε ο Kidney, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της ΕΕ για την αειφόρο χρηματοοικονομική ταξινομία.
Μια ομάδα 10 χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, προέτρεψε την Επιτροπή να χαρακτηρίσει την ενέργεια του φυσικού αερίου ως "πράσινη" δίνοντας στις εγκαταστάσεις ένα εφικτό κατώφλι που θα μπορούσαν να καλύψουν. Κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ισπανίας, προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες να μην αποδυναμώσει το αρχικό σχέδιό της και να αρνηθεί στο φυσικό αέριο την "πράσινη ετικέτα".
www.worldenergynews.gr