Περιβάλλον

Fortescue: Η πράσινη μεταλλουργία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030

Fortescue: Η πράσινη μεταλλουργία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030

Έρχεται η πράσινη επανάσταση λέει ο πρόεδρος της εταιρείας

 

Η Fortescue Metals της Αυστραλίας, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, έχει θέσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να γίνει ουδέτερη σε άνθρακα έως το 2030, φέρνοντας τον στόχο κατά 10 χρόνια νωρίτερα καθώς στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μόλις το 2023 .

Ο πρόεδρος της Fortescue, Andrew Forrest προέβλεψε ότι η μετακίνηση του κόσμου σε πράσινη ενέργεια και τα πράσινα προϊόντα θα συμβούν «σχεδόν βίαια» σε σύγκριση με τις περισσότερες προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ότι το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταστεί εμπορικά βιώσιμο το 2030.

«Από τη σημερινή ανακοίνωση, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί θα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε ο Forrest σε δημοσιογράφους σε τηλεφωνική κλήση τη Δευτέρα 15.3.2021.

Έσχατη λύση οι αντισταθμίσεις

Η Fortescue δεν έδωσε καμία εκτίμηση κόστους για την επίτευξη του στόχου της και ανέφερε ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να υπολογίσει πόσο υδρογόνο θα χρειαζόταν για την επίτευξη του στόχου ουδέτερου άνθρακα. Ο Forrest είπε ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιούσε μόνο αντισταθμίσεις άνθρακα ως έσχατη λύση για να επιτύχει τον στόχο.

«Η Fortescue ηγείται πλέον σταθερά στην Αυστραλία με αυτήν τη δέσμευση να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030, χωρίς να βασίζεται σε αντισταθμίσεις», ανέφερε σε δήλωσή του το Κέντρο Αυστραλιανής Εταιρικής Υπευθυνότητας.

«Ωστόσο, η δέσμευση δεν έχει θέσει στόχο για τις εκπομπές Scope 3 από την παραγωγή χάλυβα, η οποία είναι εύκολα το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος άνθρακα».

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Fortescue δεν αποκάλυψε εκτιμήσεις για τις εκπομπές πελατών, το λεγόμενο πεδίο εφαρμογής 3, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν διπλός υπολογισμός στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υποχρεώνει τα έθνη να αναλάβουν την ευθύνη για τις εκπομπές εντός των συνόρων τους.

Πράσινο υδρογόνο

Η Fortescue Future Industries στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας που θα την βοηθήσουν να αντικαταστήσει 1 δισεκατομμύριο λίτρα ντίζελ ετησίως στις εργασίες του ανθρακωρυχἰου, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε καθαρές εναλλακτικές λύσεις καυσίμου για άλλους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών χάλυβα που χρησιμοποιούν μεταλλουργικό άνθρακα.

"Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει υψικάμινος που λειτουργεί με άνθρακα έως το 2050, ", δήλωσε ο Forrest στους δημοσιογράφους.

Το πράσινο υδρογόνο είναι ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ισχύος για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Προωθείται ολοένα και περισσότερο ως ένας τρόπος για την απαλλαγή από τον άνθρακα βαρέων βιομηχανιών και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ομότιμοι Rio Tinto και BHP Group εντείνουν την προσπάθειά τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επενδυτές πιέζουν όλο και περισσότερο τις εταιρείες να αποκαλύψουν, να παρακολουθήσουν και να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών.

Η Fortescue δήλωσε ότι θα ενσωματώσει στόχους εκπομπών άνθρακα στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κίνητρα της σε ολόκληρη την εταιρεία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης