Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΗΒ: Πιλοτική δοκιμή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με υδρογόνο

ΗΒ: Πιλοτική δοκιμή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με υδρογόνο
Η πλατφόρμα AI λειτουργεί ως σύστημα διαχείρισης ενέργειας, ενσωματώνοντας δεδομένα σχετικά με τον καιρό, τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση δικτύου
Σχετικά Άρθρα

Σε μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα –πρόταση προχωρά η H2GO Power, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) και το Imperial College London, για τη δοκιμή χρήσης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε συνδυασμό με την τεχνολογία υδρογόνου.

Συγκεκριμένα, το έργο HyAI (Hydrogen Artificial Intelligence) χρηματοδοτούμενο από το Innovate UK και το Sustainable Innovation Fund είναι μια πιλοτική τεχνολογία αποθήκευσης υδρογόνου ελεγχόμενης από λογισμικό AI.


Σκοπός της δοκιμής

Η HyAI στοχεύει να δείξει πώς το λογισμικό που είναι ενσωματωμένο με υλικό υδρογόνου, μπορεί να λάβει έξυπνες, βασισμένες σε δεδομένα αποφάσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο και να βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, η πλατφόρμα AI λειτουργεί ως σύστημα διαχείρισης ενέργειας, ενσωματώνοντας δεδομένα σχετικά με τον καιρό, τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση δικτύου. Στη συνέχεια μεταφράζει αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους πρόβλεψης AI για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων αποθήκευσης προβλέποντας το μελλοντικό κόστος ισχύος και τις απαιτήσεις του χρήστη.

6.JPG

Τα πρώτα πορίσματα

Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσέγγιση με δυνατότητα AI μπορεί να παράγει υδρογόνο με πιο οικονομικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην χαλάρωση των πιέσεων στο εθνικό δίκτυο. Αυτό έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αξιοπιστία ισχύος, να επιτρέψει υψηλότερες προσθήκες ΑΠΕ και τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Με βάση αυτό το έργο, τα επόμενα βήματα είναι να διευκολυνθεί μια εμπορική επίδειξη της πλατφόρμας λογισμικού AI της H2GO Power και της τεχνολογίας αποθήκευσης υδρογόνου power-power. Για το σκοπό αυτό, η H2GO υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας με την EMEC για να εγκαταστήσει και να ενσωματώσει την τεχνολογία στο χώρο δοκιμών του EMEC στο Όρκνεϊ μελλοντικά.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του H2GO Power Dr Enass Abo-Hamed υπογράμμισε ότι: «Η HyAI μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή καθαρής και βιώσιμης ενέργειας με υψηλό βαθμό ελέγχου, αυτοματισμού, ευφυΐας και αυξημένης κερδοφορίας για εμπορικά έργα υδρογόνου. Αυτή η δοκιμή καταδεικνύει μια καινοτόμο λύση για το μέλλον του πράσινου υδρογόνου και τις πολλαπλές εμπορικές εφαρμογές της με ευφυΐα.

Ο εμπορικός διευθυντής του EMEC, Rob Flynn, πρόσθεσε: "Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο Όρκνεϊ κάθε χρόνο, δημιουργώντας μια πραγματική ευκαιρία για χρήση χαμηλού οριακού κόστους υπερβολικής ισχύος. Η τεχνολογία αποθήκευσης υδρογόνου της H2GO Power θα μας επιτρέψει να απανθρακοποιήσουμε το δίκτυ ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα του έργου HyAI είναι πολύ ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής, και μέσω του MOU μας με την H2GO Power, ανυπομονούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο στο Όρκνεϊ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης