Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

EE: Διατήρηση της αντιστάθμισης παρά τον φόρο άνθρακα ζητά η βιομηχανία

EE: Διατήρηση της αντιστάθμισης παρά τον φόρο άνθρακα ζητά η βιομηχανία
Διατήρηση της αντιστάθμισης ως το 2030 ζητά η τσιμεντοβιομηχανία παρά την επιβολή φόρου στις εισαγωγές

Ένα ακόμη βήμα για την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε με την έγκριση της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο η εξέλιξη, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ενεργοβόρους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας που λαμβάνουν αντιστάθμιση ρύπων, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιβολή φόρου άνθρακα να συνδυαστεί με μείωση της αντιστάθμισης και σταδιακή κατάργηση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη συλλογικοί φορείς μεγάλων βιομηχανικών κλάδων της Ευρώπης όπως τα τσιμέντα και η χαλυβουργία ζητούν από την Κομισιόν τη διατήρηση της αντιστάθμισης τουλάχιστον έως το 2030, παράλληλα με την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, ενώ αντίστοιχη αναφορά γίνεται και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ότι αφορά την πορεία υιοθέτησης του μέτρου πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα εξεταστεί στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο, ενώ τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55%» για την κλιματική αλλαγή.

Ε.Ε.: Ο φόρος να είναι συμβατός με τις αρχές του ΠΟΥ


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε με 58 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές, το ψήφισμα για την υιοθέτηση του φόρου άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanisms CBAM) στα σύνορα της ΕΕ, ζητώντας να είναι συμβατός με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να οδηγήσει σε «διαρροή άνθρακα», δηλαδή στη μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς κάτι τέτοιο υπονομεύει την ίδια την παγκόσμια πολιτική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι ο φόρος πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα αλλά και στη διαφύλαξη των όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην χρησιμοποιείται κατά τρόπο που να ενισχύει τον προστατευτισμό. Αναφέρουν ακόμη ότι πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ και να καλύπτει όλες τις εισαγωγές προϊόντων και εμπορευμάτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας ρύπων (EU ETS).

Ποιους κλάδους θα καλύπτει ο φόρος


Ζητούν επίσης έως το 2023 και μετά από μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων, ο φόρος να καλύπτει τον τομέα της ενέργειας και τους βιομηχανικούς κλάδους έντασης ενέργειας όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα διυλιστήρια πετρελαίου, το χαρτί, το γυαλί, τα χημικά και τα λιπάσματα, δηλαδή κλάδους που συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές δωρεάν κατανομές ρύπων στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισης και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 94% των βιομηχανικών εκπομπών της ΕΕ.

Τέλος οι Ευρωβουλευτές στο ψήφισμα τους σημειώνουν ότι για να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα, η τιμολόγηση του άνθρακα στο πλαίσιο του φόρου CBAM πρέπει να συνδέεται με την τιμή των δικαιωμάτων της ΕΕ βάσει του EU ETS.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Ένωση Τσιμέντου (European Cement Association) επισημαίνει ότι απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση σχετικά με την αλληλεπίδραση του φόρου άνθρακα με τα υφιστάμενα μέτρα κατά της διαρροής άνθρακα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τσιμέντου η πλήρης συνύπαρξη του CBAM και της δωρεάν κατανομής ρύπων είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη βιομηχανία, την αποφυγή στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και την ύπαρξη ασφαλούς περιβάλλοντος για τους επενδυτές.
Αυτή η πλήρης συνύπαρξη, η οποία μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο «διπλής προστασίας», θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της φάσης 4 του EU ETS δηλαδή το 2030, ώστε έως τότε να έχει ωριμάσει ο CBAM ώστε να καλύψει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης