Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί έχει ακόμα δρόμο για την εξομάλυνση η Αγορά Εξισορρόπησης

Γιατί έχει ακόμα δρόμο για την εξομάλυνση η Αγορά Εξισορρόπησης
Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή του TARGET MODEL

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινήθηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος το τελευταίο δίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών που διαμορφώθηκαν στους λογαριασμούς προσαυξήσεων στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης. Τιμές οι οποίες φαίνεται ότι παίρνουν και πάλι την ανηφόρα μετά την αποκλιμάκωση των προηγούμενων εβδομάδων και παρά τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Οκτώβριο ήταν 61,1 ευρώ/MWh, το Νοέμβριο πρώτο μήνα εφαρμογής του Target Model εκτινάχθηκε στα 81,7 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 85,7 ευρώ/MWh.
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία η αυξητική τάση καταγράφηκε τόσο στην αγορά της Επόμενης Ημέρας, όσο και τους Λογαριασμούς Προσαυξήσεων που διαμορφώνονται μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης, ενώ αυξημένο ήταν τους τελευταίους δύο μήνες του προηγούμενου έτους και το κόστος του ελάχιστου εσόδου των ΑΠΕ (ΜΜΚΘΣΣ).

Μέση τιμή και κατάλωση για το 2020

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο η μεσοσταθμική τιμή που διαμορφώθηκε στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας ήταν 48,2 ευρώ/MWh για να αυξηθεί το Νοέμβριο στα 55,9 ευρώ/MWh και το Δεκέμβριο στα 64,4 ευρώ/MWh.
Αντιστοίχως το κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων από 6,7 ευρώ/MWh το Οκτώβριο εκτινάχθηκε σε 16,4 ευρώ/MWh το Νοέμβριο και σε 16 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο.
Το ελάχιστο κόστος των ΑΠΕ από 2,6 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο, αυξήθηκε σε 6 ευρώ/MWh το Νοέμβριο για να μειωθεί σε 3 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο.
Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε σε 57,8 ευρώ/MWh και το σύνολο της κατανάλωσης ήταν 48.903.661 MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα του έτους η κατανάλωση ανήλθε σε 4.144.116 MWh έναντι 3.777.463 MWh τον Νοέμβριο.

Ανοδικά η 12η εβδομάδα

Σε ότι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης κατά την 12η εβδομάδα λειτουργία της και παρά τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ η συνολική τιμή των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων διαμορφώθηκε σε 10,83 ευρώ/MWh, έναντι 7,7 ευρώ/MWh την 11η εβδομάδα και 5,8 ευρώ/MWh την 10η .
Έτσι το κόστος των υπηρεσιών εξισορρόπησης επανήλθε στο ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η και την 7η εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς και παρά το γεγονός ότι απέχει από τα 43,3 ευρώ/MWh της 5ης εβδομάδας ή τα περίπου 20 ευρώ/MWh της 3ης και της 4ης εβδομάδας, θεωρείται υψηλό ειδικά για τις μη καθετοποιημένες εταιρίες προμήθειας, ενώ κάποιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ για την εξισορρόπηση της αγοράς δεν είναι επαρκή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης