Η συνολική ζήτηση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί το 2027, καθώς η ηλεκτροδότηση και ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνονται ταχύτατα, σύμφωνα με νέα μελέτη της McKinsey, που αναμεταδίδει το Renews.
Η έκθεση Global Energy Perspective 2021 διαπιστώνει ότι ενώ η ζήτηση άνθρακα έχει ήδη κορυφωθεί, οι αιχμές στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι πολύ πίσω, με την αιχμή του πετρελαίου το 2029 και του φυσικού αερίου το 2037.
Mετάβαση σε ενεργειακά συστήματα χαμηλότερου άνθρακα
Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα μια «βαθιά μείωση» της ζήτησης ενέργειας, από την οποία η McKinsey αναμένει ότι θα χρειαστούν μεταξύ ένα έως τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει - με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να ανακάμπτουν πιο γρήγορα από τη ζήτηση πετρελαίου.
Μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις των αλλαγών συμπεριφοράς που οφείλονται στο COVID-19 είναι μικρές σε σύγκριση με τις «γνωστές» μακροπρόθεσμες αλλαγές όπως η μείωση της ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου, η αύξηση της απόδοσης καυσίμου και η τάση προς τα ηλεκτρικά οχήματα, των οποίων η επίδραση εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές υψηλότερη από την πανδημία έως το 2050.
Ο ανώτερος συνεργάτης της McKinsey, Christer Tryggestad, δήλωσε: «Ενώ η πανδημία σίγουρα αποτέλεσε ένα σημαντικό σοκ για τον ενεργειακό τομέα σε όλες τις πηγές καυσίμων, η ιστορία του αιώνα εξακολουθεί να είναι μια ταχεία και συνεχής μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα χαμηλότερου άνθρακα».
«Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% και είναι έτοιμο να συλλάβει όλη την παγκόσμια αύξηση της ενέργειας ως οροπέδια κατανάλωσης υδρογονανθράκων."Ωστόσο, στην περίπτωση αναφοράς μας, τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το προβλέψιμο μέλλον."
Η πραγματικότητα
Ενώ τα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο θα στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με το οριακό κόστος της ορυκτής ενέργειας ήδη σήμερα στα περισσότερα μέρη, έως το 2050, περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας εξακολουθεί να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, όπως αναφέρει η έρευνα της McKinsey.
Ως αποτέλεσμα, ενώ η προηγούμενη αιχμή της ζήτησης υδρογονανθράκων είχε σημαντική μείωση των προβλεπόμενων εκπομπών άνθρακα, ο κόσμος παραμένει σημαντικά εκτός της διαδρομής των 1,5 ° C και θα εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του για τον άνθρακα για 2100 στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Ο Tryggestad κατέληξε λέγοντας ότι: "Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αποφευχθεί η σημαντική παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι ετήσιες εκπομπές θα πρέπει να είναι περίπου 50% χαμηλότερες το 2030 και περίπου 85% χαμηλότερες έως το 2050 από τις τρέχουσες τάσεις που προβλέπουν να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 ° C."
www.worldenergynews.gr