Στις 12 Δεκεμβρίου 2015, ο τότε Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της 21ης Διάσκεψης των Μερών (COP21) Λόρεντ Φάμπους έκαναν την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και έσπηραν χειροκροτήματα στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Πέντε χρόνια μετά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021, το COP26 είναι μια ευκαιρία για τους αρχηγούς των κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο να μοιραστούν τα αναθεωρημένα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών, αναφέρει ο επιστήμονας του κλίματος Saleemul Huq στην ιστοσελίδα Deutsche Welle.
«Απώλεια του momentum»
Η συνολική απώλεια του momentum κατά την τελευταία μισή δεκαετία επέτρεψε στις θερμοκρασίες να αυξηθούν περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τους προ-βιομηχανικούς μέσους όρους.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της πλανητικής υπερθέρμανσης γίνονται πλέον ορατές σε όλο τον κόσμο, με πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες και τυφώνες.
Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Παρισιού ήταν η απελευθέρωση των ευκαιριών για μη κυβερνητικούς φορείς ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες ανεξάρτητα από το αν το έκαναν οι κυβερνήσεις τους. Αυτό οδήγησε σε παγκόσμια κινήματα - με επικεφαλής τη Greta Thunberg.
Το μέλλον του πλανήτη, ωστόσο, δεν μπορεί να αφεθεί μόνο σε τέτοιες κινήσεις.
Ο Biden έχει δεσμευτεί να επανέλθει στη Συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο αν θέλουμε να φτάσουμε τον στόχο των 1,5 βαθμών για τον οποίο πολεμήσαμε τόσο σκληρά, όλες οι χώρες θα πρέπει να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους.
Και όταν το COP26 συμβεί τελικά το επόμενο έτος, πρέπει να είναι ένα forum για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υποστήριξης των θυμάτων απώλειας και ζημίας ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλιώς θα οδηγήσει σε αποτυχία του COP.
www.worldenergynews.gr