Πάνω από 10 ενδιαφερόμενοι στο σύνολό τους θεσμικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων 2-3 infrastructure funds που συμμετέχουν με σημαντικά ποσοστά σε εταιρίες Διαχείρισης Δικτύων στην Ευρώπη εξέφρασαν άτυπο ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του market test που ολοκληρώθηκε από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Οι ισχυροί Διαχειριστές της Ευρώπης, όπως η γερμανική ΕΟΝ δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας παρ ότι το είχαν θέσει υπό τα ραντάρ τους από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση.
Για την ENEL η εικόνα είναι αντιφατική, καθώς πληροφορίες που πρόσκεινται στην πλευρά της εταιρίας εκφράζουν για πολλούς λόγους επιφύλαξη, από την πλευρά όμως εγχωρίων κύκλων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα η συμμετοχή της εταιρίας στον διαγωνισμό.
Η υπαναχώρηση των ευρωπαίων Διαχειριστών συνδέεται κατά βάση με το ότι λειτούργησε ως αντικίνητρο η συνδιοίκηση με τη ΔΕΗ αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει μόνο ενισχυμένα δικαιώματα.
Το θεσμικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε πάντως στο market test είναι ισχυρό και προεξοφλεί μια έντονα ανταγωνιστική διαδικασία από την οποία η ΔΕΗ, που έβγαλε χθες στον αέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσβλέπει σε υψηλό τίμημα.
Δέλεαρ για την συμμετοχή στο διαγωνισμό που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης του 2021, αποτελεί και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ εγγυημένο ετήσιο έσοδο που προσδιορίστηκε βάση WACC (απόδοση υπενδεδυμένου κεφαλαίο) στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία, όπως είχε καταγράψει εγκαίρως το Worldenergynews.gr.
Σημαντική υπεραξία για τους επενδυτές είναι και η αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 240.000 για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με την τοποθέτηση οπτικής ίνας, πλάνο που δρομολογεί η ΔΕΗ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδιάσει για το διάστημα 2021-2025 ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 2,3 δις. ευρώ.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και το εμλβηματικό έργο εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους αναλογικούς, προυπολογισμού 850 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμέιο Ανάκαμψης.
Η συνολική αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται σε 3,6 δις. ευρώ.
Η ΔΕΗ σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε χθες θα παραχωρήσει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο προτίθεται να συνεισφέρει πριν την πώληση τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου διανομής που σήμερα ανήκουν στην ίδια καθώς και χρέος και άλλες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την επιχείρηση διανομής.
Η ΔΕΗ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να θέσει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας ανά πάσα στιγμή κάποιον επενδυτή για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Κατά συνέπεια η πορεία της μερικής ιδιωτικοποίησης εξελίσσεται ευνοϊκά για την ΔΕΗ και για το δημόσιο, καθώς η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο βαθμό και παράλληλα θα λάβει σοβαρά κεφάλαια για να αναδιαρθρώσει το χρηματοοικονομικό της πλαίσιο και να χρηματοδοτήσει την στροφή της στις ΑΠΕ.
Κρίσιμη η αποτίμηση του νέου ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στόχο θα έχει να διασφαλίζει ένα σίγουρα μερίσματα στους μετόχους του.
Αν και πρώϊμο ακόμα να το πει κανείς δεν θα πρέπει το 100% του νέου ΔΕΔΔΗΕ να αξιολογηθεί χαμηλότερα από 1,5 δισ ευρώ με το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα.
www.worldenergynews.gr
ΔΕΗ: Γιατί τα funds θα είναι ιδανικός συνεταίρος μειοψηφίας στον ΔΕΔΔΗΕ
Τα infrastructure funds είναι τοποθετημένα και σε άλλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων