Τελευταία Νέα

ΠΟΣΠΗΕΦ: Εμπαιγμός και μεθόδευση τα μέτρα Χατζηδάκη για τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Εμπαιγμός και μεθόδευση τα μέτρα Χατζηδάκη για τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ
Με την εκπρόθεσμη «ενεργειακή» τροπολογία επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 6% στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΗΕΦ

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την αναμόρφωση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, στο οποίο είχε παρεισφρήσει τροπολογία για τον κλάδο της ενέργειας, βάζει ταφόπλακα στους μικρομεσαίους επενδυτές ΑΠΕ και τις Ενεργειακές Κοινότητες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΗΕΦ

Με την εκπρόθεσμη «ενεργειακή» τροπολογία, που θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της ένα νομοσχέδιο, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αποδίδεται, χωρίς καμία μελέτη, στην πανδημία και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 6% στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών, που έχουν ηλεκτροδοτήσει τα έργα τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Για 2η φορά με κυβέρνηση ΝΔ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ. Παραδόξως, όμως, η επιβολή έκτακτης εισφοράς «σταματά» στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο έως το τέλος του 2015.

Ωστόσο, δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε κολοσσιαίες επενδύσεις αιολικών πάρκων, ισχύος άνω των 750 MW, που έχουν κατασκευαστεί από υπερδυνάμεις του κλάδου από το 2016 και μετά. Ευλόγως, γεννιέται η απορία: Γιατί αυτές εξαιρούνται; Είναι Covid-free επενδύσεις;

Αυτό αναρωτήθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, αλλά βεβαίως δεν πήρε από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, καμία απάντηση.

Γιατί, άραγε, πληρώνουν έκτακτη εισφορά οι μικροεπενδυτές, που εκτέλεσαν τα έργα τους κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και υποστήριξαν τη χώρα με τις μικρομεσαίες επενδύσεις τους σε μία δύσκολη εποχή;

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προστατεύονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αισχροκερδούν από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής, εξαιτίας της οποίας προκύπτει το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Τα κέρδη των προμηθευτών κατά την περίοδο 2018-2020 (εν μέσω και της πανδημίας Covid-19), όπως και αυτά που θα συνεχίσουν να εισπράττουν κατά τα επόμενα δύο χρόνια, υπερβαίνουν τα 2 δις. €. Και για τα κέρδη αυτά καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά μόλις 110 εκατ. €!

Ο εμπαιγμός, όμως, των μικρομεσαίων επενδυτών από τον κ. Χατζηδάκη κορυφώνεται με τις δήθεν διαρθρωτικές ρυθμίσεις των ΑΠΕ. Καλεί τους επενδυτές να ολοκληρώσουν τα αιτήματά προς τους αρμόδιους διαχειριστές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή μόλις σε 13 ημέρες! Και μάλιστα, εν μέσω κορονοϊού! Την ίδια στιγμή, δίνει παράταση 13 μηνών για τη ρύθμιση πολεοδομικών θεμάτων και για αδειοδοτήσεις, λόγω κορονοϊού! Δεκατρείς μήνες στα πολεοδομικά ζητήματα, δεκατρείς εργάσιμες ημέρες στις ΑΠΕ!

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου 2021 όλες οι νέες αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος κάτω των 500 ΚW, θα υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στις Ενεργειακές Κοινότητες, εάν δεν εξεταστούν τα αιτήματά τους από τους διαχειριστές και τον ΔΑΠΕΕΠ εντός του 2021 – και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 – θα μεταβούν σε άλλο, δυσμενέστερο καθεστώς.

Τα δύο (2) έτη «καθαρού ορίζοντα επενδύσεων», που υποσχόταν ο κ. Χατζηδάκης πριν από πέντε (5) μήνες με δική του υπουργική απόφαση, έγιναν ένας χρόνος για τους ιδιώτες και μόλις 6 μήνες για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Και μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένου lockdown! Ο απόλυτος εμπαιγμός!

Δεκάδες χιλιάδες επενδυτές, που έχουν εκκινήσει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης περισσότερων από 9.000 έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, με παρότρυνση του κ. Χατζηδάκη, μένουν άναυδοι και εγκλωβισμένοι από την αιφνιδιαστική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Την ώρα που θέτει ασφυκτικές προθεσμίες, όσον αφορά στα μικρά έργα και τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο κ. Χατζηδάκης αφήνει στο απυρόβλητο μεγάλα αιολικά πάρκα, ισχύος περίπου 800 MW. Επιτρέπει σ΄ αυτά να συνδεθούν στο σύστημα εντός του 2021 με υψηλές «ταρίφες», που έχουν κατοχυρωθεί από το 2016, παραχωρώντας μάλιστα συνεχείς παρατάσεις! Και τι «ταρίφες»; Πολύ υψηλότερες από τις σημερινές των μικρομεσαίων επενδυτών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

Δεν αναγνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν όλοι όσοι «τρέχουν» πανικόβλητοι σε υπηρεσίες που πρακτικώς δε λειτουργούν, προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτημάτων τους, την ώρα που για άλλες αδειοδοτήσεις δίνει πολύμηνες παρατάσεις! Στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, αντιθέτως, ο υπουργός μειώνει τις υφιστάμενες προθεσμίες! Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι πρόκειται για αναλγησία. Δυστυχώς πρόκειται για μεθόδευση.  Είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός γι΄ αυτήν την κατάσταση;

Παράλληλα, απαγορεύει ο κ. Χατζηδάκης στους πολίτες να συμμετάσχουν σε περισσότερες από δύο (2) Ενεργειακές Κοινότητες στην ίδια Περιφέρεια – και μάλιστα αναδρομικά! Πρακτικώς, δημεύει τις περιουσίες τους! Κι αυτό, γιατί κάποιοι καταστρατήγησαν το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αντί να τιμωρήσει όσους έκαναν κατάχρηση του θεσμού, τιμωρεί όλους τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ.

Επιπλέον, καταργεί κάθε ελπίδα των μικρομεσαίων παραγωγών για επένδυση σε φωτοβολταϊκά έργα.

Η στόχευση όλων αυτών των μέτρων είναι προφανής: Να αφαιρεθεί κάθε KW από κάθε μικρομεσαίο παραγωγό ΑΠΕ και να δοθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος της χώρας σε λίγους και εκλεκτούς, μεγάλους «παίκτες». Είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός γι΄ αυτήν  τη  νοοτροπία;

Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμη και την ύστατη ώρα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να σεβαστεί τις διαβεβαιώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες κανένας πολίτης δε θα χάσει προθεσμίες, λόγω του γενικευμένου lockdown.

Ζητούμε να δοθούν χρονικές παρατάσεις τουλάχιστον τριών (3) μηνών:

  • Για την πληρότητα των φακέλων που κατατίθενται στους διαχειριστές, λόγω της πανδημίας Covid-19
  • Για την κατάθεση νέων αιτημάτων που δε θα υπάγονται σε διαγωνισμούς, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ζητούμε να εξαλειφθεί πλήρως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2021, όσον αφορά στις Ενεργειακές Κοινότητες, και να εξομοιωθεί με την προθεσμία της 31ής Δεκεμβρίου 2021, που ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά έργα Φ/Β σταθμών, καθώς η πρόσφατη ρύθμιση συνιστά άδικη διάκριση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης