Φυσικό Αέριο

Στο α' τρίμηνο του 2021 η αποστολή του 4ου τρένου από το Yamal LNG - Τα επεκτατικά σχέδια της Novatek

Στο α' τρίμηνο του 2021 η αποστολή του 4ου τρένου από το Yamal LNG - Τα επεκτατικά σχέδια της Novatek
Η Novatek σχεδιάζει να αναπτύξει μια ικανότητα εξαγωγής LNG έως 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030

Η μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή της Ρωσίας, Novatek αναμένει να παράγει LNG από το πρώτο τρένο μεταφοράς του τέταρτου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Yamal LNG στη βόρεια Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε ο CFO Mark Gyetvay χθες (3 Δεκεμβρίου).

Η εταιρεία ήλπιζε να φέρει το εν λόγω τρένο 0,9 εκατομμυρίων τόνων / έτος στο δίκτυο έως το τέλος του 2020, αλλά ο Gyetvay είπε ότι η εταιρεία ήταν ακόμη στα "τελικά στάδια" της κατασκευής.

«Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να θέτουμε σε λειτουργία τα τμήματα και περιμένω ότι η πρώτη παραγωγή θα έρθει κάποια στιγμή το πρώτο τρίμηνο του 2021» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το 4ο τρένο, το οποίο σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία της Novatek, θα προσθέσει στην υπάρχουσα χωρητικότητα 16,5 μετρικούς τόνους / έτος που διατίθεται στα τρία πρώτα τρένα του έργου. «Πρόκειται για έναν καλό πρόσθετο όγκο που βγαίνει από το έργο. Τα φορτία που πωλούνται από το τέταρτο τρένο θα προορίζονται για την spot αγορά. Μάλιστα, το Yamal LNG λειτουργούσε με χωρητικότητα άνω του 113% σε όλη την πανδημία του κορονοϊού» τόνισε.

Τα επεκτατικά σχέδια της Novatek

Η Novatek σχεδιάζει να αναπτύξει μια ικανότητα εξαγωγής LNG έως 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, καθώς προσθέτει νέα έργα στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού LNG 2 19,8 εκατομμυρίων τόνων / έτος που πρόκειται να ξεκινήσει το 2023.

Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο περιλαμβάνει μια υψηλή πρόβλεψη για παραγωγή LNG 80-140 εκατομμυρίων τόνων / έτος έως το 2035, η οποία, εάν πραγματοποιηθεί, θα ξεπεράσει ακόμη και την επεκταμένη ικανότητα παραγωγής του Powerhouse Qatar LNG.

Aπό την πλευρά του, ο Gyetvay είπε ότι η Novatek θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Θεωρώ ότι η Novatek θα πάρει το προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα και νομίζω ότι αν κοιτάξουμε μετά το 2030, μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τα 100 εκατομμύρια τόνους LNG» επισήμανε.

Η Novatek θεωρεί το χαμηλό κόστος παραγωγής της ως κλειδί για την ανταγωνιστικότητά της στις παγκόσμιες αγορές LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης