ΣΕΒ: MyDATA - Ξεκινά μια νέα ψηφιακή εποχή στη σχέση επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης

tags :
ΣΕΒ: MyDATA - Ξεκινά μια νέα ψηφιακή εποχή στη σχέση επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης
Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνιστούν ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό της επιχειρηματικής λογιστικής  και του ευρύτερου φορολογικού πλαισίου, δίνοντας του  μια εντελώς νέα ψηφιακή κατεύθυνση
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA αποτελεί μία από τις πιο βαθιές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που έχουν ποτέ υλοποιηθεί στο δημόσιο τομέα, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και τη σχέση τους με τη φορολογική διοίκηση.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνιστούν ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό της επιχειρηματικής λογιστικής  και του ευρύτερου φορολογικού πλαισίου, δίνοντας του  μια εντελώς νέα ψηφιακή κατεύθυνση.  
Οι εταιρείες έχουν αρχίσει, ήδη, να προσαρμόζονται στα νέα ψηφιακά δεδομένα, με  ερωτήματα όμως να ανακύπτουν σε ποικίλα ζητήματα, όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα, τα πρόστιμα, τα κίνητρα, τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια κ.α.   
Με σκοπό να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, στα ερωτήματα των επιχειρήσεων, εν όψει της υποχρεωτικής από 01.01.2021 υιοθέτησης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyDATA,  ο ΣΕΒ διοργάνωσε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο: «MyDATA: Η νέα ψηφιακή εποχή στη σχέση επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης».
Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, αρμόδια και  εξειδικευμένα στελέχη της ΑΑΔΕ έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δεσμεύτηκαν για την κατανόηση των δυσκολιών και των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ιδίως δε, τους τελευταίους  εννέα μήνες λόγω της πανδημίας.
Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος στην έναρξη, «ο ΣΕΒ έχει στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία των τελευταίων χρόνων με την ΑΑΔΕ και  τα αρμόδια  στον τομέα αυτό στελέχη της.
Σκοπεύει δε να αποτελέσει μια από τις γέφυρες που θα συνδέσουν τις επιχειρήσεις με την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών  βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως θα λειτουργήσει από το επόμενο έτος.  
Χρόνια τώρα,  ο ΣΕΒ έχει επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στο να συμβάλει  με τις δυνάμεις  που διαθέτει στο τεράστιο θέμα της μείωσης της φοροδιαφυγής.
Στην προσπάθεια του αυτή έχει επιλέξει ως κυρίαρχο όπλο την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με επίκεντρο του στόχου αυτού  στον χώρο των επιχειρήσεων την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία».  
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής απεύθυνε χαιρετισμό στην ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση σημειώνοντας ότι:  «To myDATA είναι ένα έργο, το οποίο είναι σχεδιασμένο για όλες τις επιχειρήσεις, με λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις.
Η βασική του ιδέα είναι απλή: Τα παραστατικά όλων των επιχειρήσεων, χονδρικής και λιανικής, διαβιβάζονται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ και συνθέτουν τη λογιστική και φορολογική τους εικόνα, συνθέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, συνθέτουν το myDATA.
Εξετάζουμε καθημερινά το πώς εξελίσσεται η πλατφόρμα και τα βήματα, το βαθμό ωριμότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι επιχειρήσεις και οι λογιστές και οι εταιρείες πληροφορικής.
Και προχωράμε αναλόγως.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με όλη την αγορά, όπως και με τον ΣΕΒ, καταγράφουμε και λύνουμε απορίες, ώστε το myDATA να εξελίσσεται διαρκώς, προς όφελος τόσο των φορολογουμένων, όσο και της φορολογικής διοίκησης.»
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος της Διοίκησης ΣΕΒ για τα Φορολογικά θέματα. Αναζητήστε εδώ το video της ψηφιακής ενημερωτικής εκδήλωσης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης