Ενέργεια

Η άρση των στρεβλώσεων αύξησε τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης - Ζητούμενο οι νέες ισορροπίες

Η άρση των στρεβλώσεων αύξησε τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης - Ζητούμενο οι νέες ισορροπίες
Οι θέσεις Προμηθευτών και Παραγωγών για την αύξηση των τιμών ρευματος στην χονδρεμπορική αγορά και η στοχαστικότης των ΑΠΕ
Ένα ακόμη μέτωπο στην αγορά ηλεκτρισμού άνοιξε με το ¨καλημέρα¨του target model.
Oι προσδοκίες για μείωση των τιμών που είχαν καλλιεργηθεί δεν επιβεβαιώθηκαν.
Αντιθέτως οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης, στην οποία οποία αποζημιώνονται οι θερμικές μονάδες παραγωγής για τις αυξομειώσεις της παραγωγής τους σε επίπεδο 15λεπτου, βάσει των απαιτήσεων του ΑΔΜΗΕ, που έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος τετραπλασιάστηκαν σχεδόν σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς.
Το συνολικό κόστος στην αγορά εξισσορόπησης τετραπλασιάστηκε σχεδόν σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς και έφτασε σε 48 εκατ. ευρώ περίπου για τρεις μόνο εβδομάδες.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των προμηθευτών και συγκεκριμένα των μη καθετοποιημένων εταιριών που υποχρεώνονται να αγοράσουν σε υψηλές τιμές για να εξυπηρετήσουν συμβόλαια χαμηλών τιμών με αποτέλεσμα να πιέζονται ασφυκτικά ενώ κατόπιν αυτού κινητοποιήθηκε και η ΡΑΕ, η οποία κάλεσε για αύριο (2/12) σε διαδικτυακή συνάντηση τους παραγωγούς θερμικών μονάδων για να διερευνήσει τα δεδομένα που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών.
Τι υποστηρίζουν οι προμηθευτές

Οι  προμηθευτές στοχοποιούν τους παραγωγούς καταλογίζοντάς τους ότι καρπώνονται υπερκέρδη.
Όπως υποστηρίζουν, οι θερμικοί παραγωγοί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τιμές προσφορών για αυτές τις υπηρεσίες ακόμα και έως τα επίπεδα των 4.000 ευρώ/MWh, όταν το οριακό μεταβλητό τους κόστος για να τις πραγματοποιήσουν ανέρχεται το πολύ σε 50-100 ευρώ/MWh, αποκομίζοντας υπερκέρδη τα οποία είναι υπερπολλαπλάσια του πραγματικού κόστους τους, ενώ κάνουν λόγο για ολιγοπωλιακή κατάσταση.

Παραγωγοί: Πρέπει να καλυφθεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, με τα τρέχοντα δεδομένα αυτή είναι η αξία της ευελιξίας
«Τίποτα το περίεργο δεν συμβαίνει. Απλώς η αγορά άλλαξε και αποκαλύπτει την πραγματική αξία της ενέργειας και συγκεκριμένα της ευελιξίας.
Αυτό είναι το Target model” απαντάει η πλευρά των προμηθευτών.
Σημειώνουν επίσης, ότι οι τιμές δίνουν και ένα σήμα για πράγματα που πρέπει να γίνουν και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι για να ενισχυθεί η προσφορά θα πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις σε ευέλικτες μονάδες που να μπορούν να μπαίνουν άμεσα στο σύστημα και να αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ.
Σε γενικές γραμμές η πλευρά των παραγωγών υποστηρίζει ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι η αγορά από ρυθμιζόμενη έγινε χρηματιστηριακή, έφυγαν από τη μέση οι διάφορες στρεβλώσεις και αποκαλύφθηκε η πραγματική αξία της ενέργειας με όρους προσφοράς και ζήτησης.
Aυτή είναι και η θέση που θα υποστηρίξουν οι παραγωγοί κατά την αυριανή διαδικτυακή συνάντησή τους με τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης