Περιβάλλον

ΤΟΡΙΟS: Oι επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον

ΤΟΡΙΟS: Oι επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον
Έρευνα δείχνει ότι 11 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ετησίως στα ΗΑΕ, αναμεταδίδει το Gulf Business

Χωρίς καμία αμφιβολία το πλαστικό είναι ένα πολυμήχανο υλικό, αποτελούμενο από μεγάλες αλυσίδες συνθετικών πολυμερών, ανθεκτικό, ελαφρύ και εξαιρετικά εύκαμπτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές μορφές, από καλαμάκια και μπουκάλια έως ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πάνες.

Από το 1907 η εφεύρεση του Bakelite, του πρώτου συνθετικού πλαστικού, ο κόσμος έχει γεμίσει με πλαστικά. Σύμφωνα με έρευνα της Pew Charitable Trusts, η ποσότητα του πλαστικού που εισέρχεται στους ωκεανούς κάθε χρόνο θα αυξάνεται από 11 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 29 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2040.

Σύμφωνα με μια έκθεση που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2019, 11 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ετησίως στα ΗΑΕ, η οποία αντιστοιχεί σε 1.184 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως.

Δυστυχώς, τώρα αποδεικνύεται ότι η αυξανόμενη χρήση των πλαστικών έχει υψηλό κόστος για τον πλανήτη μας. Τέτοιες στατιστικές, μαζί με ενοχλητικές φωτογραφίες πουλιών και θηλαστικών που μπλέκονται - και ακόμη καταναλώνουν - πλαστικά απόβλητα, έχουν τονίσει το μέγεθος του προβλήματος.

Τα δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παρακολούθηση της θέσης του πλαστικού στον πλανήτη μας, αλλά υποστηρίζουν την προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτησή μας από αυτά.

Πλατφόρμα παρακολούθησης πλαστικών

Η TOPIOS (Tracking of Plastic in Our Seas) είναι μια 3D πλατφόρμα χαρτογράφησης που χρησιμοποιεί δεδομένα για τη μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο τα πλαστικά απορρίμματα κινούνται μέσα στους ωκεανούς. Το έργο συντονίζεται από τον Erik van Sebille, έναν ωκεανογράφο και επιστήμονα του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Η TOPIOS προσπαθεί να βρει πού βρίσκεται το 99% της κίνησης των πλαστικών. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουμε το ποσοστό που βρίσκεται στα επιφανειακά νερά και αυτό που είναι στα βαθύτερα νερά.

Η ομάδα της Ουτρέχτης προσομοιώνει πλαστικές οδούς απορριμμάτων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων και προσομοιώσεων των ωκεανών. Απελευθερώνουν «εικονικά πλαστικά» στα μοντέλα που φτιαγμένα από υπολογιστές και τα παρακολουθούν χρησιμοποιώντας μια εργαλειοθήκη παρακολούθησης σωματιδίων ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται oceanparcels.

Το TOPIOS μας δείχνει πού εγκαθίσταται το πλαστικό. Ωστόσο, το Our World in Data, ένας μη κερδοσκοπικός ιστότοπος που παράγεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Global Change Data Lab, καθιστά τα δεδομένα προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους. Καλύπτει θέματα όπως η παραγωγή πλαστικών, η χρήση του τομέα και η κακή διαχείριση αποβλήτων, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους.

Ένα μέλλον #plasticfree;

Καθώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα άτομα ενεργούν, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ήδη πού σημειώνεται πρόοδος

Μια έκθεση του ΟΗΕ για το περιβάλλον του 2018 εξέτασε τα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για να περιορίσουν τη χρήση τριών βασικών συντελεστών στη ρύπανση των πλαστικών: σακούλες, πλαστικά μίας χρήσης, καλαμάκια και μικροσφαιρίδια, που βρίσκονται σε προϊόντα όπως πλύσεις προσώπου και απορρυπαντικά.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι υπήρξε «αυξανόμενη δυναμική για απαγορεύσεις στις πλαστικές σακούλες» και ότι το 66% των χωρών παγκοσμίως έχουν θεσπίσει αυτή τη νομοθεσία. 

Νωρίτερα φέτος τον Μάρτιο, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος - Αμπού Ντάμπι (EAD) ανακοίνωσε ένα σχέδιο να κάνει τα Εμιράτα απαλλαγμένο από πλαστικά μίας χρήσης έως το 2021.

Το μέλλον #plasticfree είναι ένας φιλόδοξος στόχος, και τα δεδομένα έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητος στόχος. Η πρόληψη περαιτέρω βλάβης στο περιβάλλον εξαρτάται τώρα από τις ενέργειες των ατόμων, των επιχειρήσεων και των εθνών - η ισχύς των δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στη διαφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης