Ενέργεια

Σε προχωρημένες συζητήσεις Total και Exxon για κοινή χρήση έργων LNG στην Μοζαμβίκη

tags :
Σε προχωρημένες συζητήσεις Total και Exxon για κοινή χρήση έργων LNG στην Μοζαμβίκη
Οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος όπου είναι δυνατόν μετά τον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι ExxonMobil και η Total για τα τεράστια έργα LNG στη Μοζαμβίκη, με το καθένα να επιδιώκει να αντλήσει περισσότερο αέριο από ένα κοινό πεδίο και να μειωθεί το κόστος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών περιλαμβάνουν επίσης την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, σύμφωνα με τις πηγές, καθώς πρέπει να δώσει τελική έγκριση σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία. Μάλιστα, τόσο η μεγάλη Exxon των ΗΠΑ όσο και η Total της Γαλλίας διαπραγματεύονται εκ νέου τη σύμβαση μεταξύ τους, ανέφεραν οι πηγές.

Οι στόχοι

Οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος όπου είναι δυνατόν μετά τον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αντιμετωπίζοντας μια επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στη Μοζαμβίκη. Σε ολόκληρο τον κλάδο, οι περισσότερες εταιρείες αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για νέα έργα LNG, σε αντίθεση με το επίπεδο ρεκόρ των εγκρίσεων για τα εργοστάσια του περασμένου έτους.

Το ιστορικό των συμφωνιών

Η επιτυχία στις συνομιλίες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Exxon, η οποία πρέπει ακόμη να εκπλήξει τους επενδυτές πριν από την καθυστερημένη τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο Rovuma LNG ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το FID για το έργο LNG της Μοζαμβίκης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε τον Ιούνιο του 2019. Η τρέχουσα σύμβαση υπογράφηκε από τους Eni και Anadarko. Το 2017 η Eni πούλησε ένα μερίδιο στην επιχείρηση Rovuma στην Exxon, η οποία είναι τώρα διαχειριστής του έργου, ενώ η Anadarko πούλησε το MoNambique LNG στην Total πέρυσι.

«Η ExxonMobil συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με τους εταίρους της και την κυβέρνηση για τη βελτιστοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων διερευνώντας ευκαιρίες που σχετίζονται με το τρέχον περιβάλλον χαμηλότερου κόστους», πρόσθεσε μια πηγή του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης