Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινούν την 1/12 οι αιτήσεις Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ – Α.Σδούκου: Έγκριση χρηματοδότησης του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος

Ξεκινούν την 1/12 οι αιτήσεις Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ – Α.Σδούκου: Έγκριση χρηματοδότησης του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το ενιαίο σύστημα θα αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό one-stop shop, καλύπτοντας όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας
Στο στάδιο των τελικών υπογραφών βρίσκεται ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Ειδικών Έργων, ώστε να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε πριν από λίγο η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου, κατά την παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΡΑΕ για την υποδοχή αιτήσεων για Βεβαιώσεις.

Η έκδοση του Κανονισμού θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του πρώτου Κύκλου υποβολής αιτημάτων υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ο οποίος όπως είναι γνωστό θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στον Κανονισμό έχουν ενσωματωθεί τα περισσότερα σχόλια που υποβλήθηκαν από την αγορά.

Παράλληλα, έχει γίνει περαιτέρω εξειδίκευση για μία σειρά από επιμέρους ζητήματα, με την κ. Σδούκου να αναφέρει ενδεικτικά την επίλυση των εδαφικών επικαλύψεων, με συγκεκριμένα κριτήρια και κύριο γνώμονα τη διευθέτηση και όχι την απόρριψη των έργων. Ανάλογη εξειδίκευση έχει γίνει στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμα τεκμηρίωσης νόμιμης κατοχής της έκτασης, καθώς και στην αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας των επενδυτών στην περίπτωση των ειδικών έργων.

Επίσης, έχουν προβλεφθεί διαδικασίες για το repowering, καθώς και για την ενημέρωση από τους επενδυτές ως προς την πρόοδο των έργων τους.

Έγκριση χρηματοδότησης του «αδειοδοτικού one-stop shop»

Σύμφωνα με τον κ. Σδούκου, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών. Το αποτέλεσμα κρύβει επίπονη εργασία και αμέτρητες εργατοώρες από την ομάδα της ΡΑΕ που το ανέπτυξε.

Όπως πρόσθεσε, σήμερα (25/11) εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ, και το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, ως μία ενιαία online «ομπρέλα» που θα καλύπτει το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό one-stop shop, καλύπτοντας την αδειοδοτική διαδικασία των σχετικών επενδύσεων από το πρώτο στάδιο, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων.

Αυτό το ηλεκτρονικό one stop-shop θα δίνει σε κάθε υποψήφιο έργο μία μοναδική «ταυτότητα», η οποία μεταξύ άλλων θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας. Επομένως, θα μπορεί να υπάρχει εικόνα ανά πάσα στιγμή για το ποια έργα βρίσκονται σε κάθε στάδιο αδειοδότησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, το ΥΠΕΝ προχωρά σε περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης με μείωση των δικαιολογητικών και κατάργηση διαδικασιών ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ για την αδειοδότηση των μονάδων.

Άρση των ρυθμιστικών εμποδίων

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας, και ο Γ. Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Όπως ανάφερε ο κ. Πιτσιλής, η διαλειτουργικότητα με το σύστημα της ΑΑΔΕ καθιστά εύκολη την άντληση βασικών πληροφοριών των επενδυτών, όπως η δραστηριότητα ή η έδρα της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Α. Δαγούμας, επισήμανε πως το νέο σύστημα εκφράζει πλήρως την κουλτούρα της διοίκησης της Αρχής, για άρση των ρυθμιστικών εμποδίων κατά την αδειοδότηση των επενδύσεων. Επισήμανε πως η διαλειτουργικότητά του με τα υπόλοιπα συστήματα των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί αποτέλεσμα της διαλειτουργικότητας των αντίστοιχων φορέων.

Σημείωσε πως μία πρόγευση του πληροφοριακού συστήματος έδωσε η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τη ΡΑΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων που εκκρεμούσαν. Όπως πρόσθεσε, μέσω της εν λόγω πλατφόρμας έχουν ήδη εκδοθεί 513 Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, για έργα συνολικής ισχύος 6,1 GW.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα αιτήματα για νέες Βεβαιώσεις

«Ανοίγοντας» την παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος, ο Δρ Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, σημείωσε πως ο επικείμενος αδειοδοτικός κύκλος θα διεξαχθεί κανονικά, στο προβλεπόμενο διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου.

Όπως πρόσθεσε, η υποβολή των αιτήσεων για νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του νέου συστήματος. Όσον αφορά τις τροποποιήσεις, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ισχύουσα διαδικασία.

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, το νέο πληροφοριακό σύστημα καθιστά τη διαδικασία υποβολής απλή, ασφαλή και απολύτως διαφανή. Βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η διαλειτουργικότητά του με μία μεγάλη σειρά από πλατφόρμες άλλων φορέων, ώστε να εξαλείφει πλήρως τη γραφειοκρατία.

Έτσι, εκτός το ότι θα «επικοινωνεί» πλήρως με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είναι πλήρως διασυνδεδεμένο και με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, προκειμένου να ενημερώνεται αυτόματα για τις πληρωμές των αιτούντων. Επειδή οι πληρωμές αυτές αποτελούν έσοδα του ΔΑΠΕΕΠ, υπάρχει επιπλέον διαλειτουργικότητα με το σύστημα του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, για την ενημέρωσή του. Επίσης, η νέα πλατφόρμα «επικοινωνεί» με το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, για την άντληση των χωρικών δεδομένων.

Παράλληλα, υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με την πλατφόρμα της «Διαύγειας», ώστε στην περίπτωση των αιτήσεων που θα πάρουν το «πράσινο φως», οι σχετικές αναρτήσεις να γίνονται εντελώς αυτοματοποιημένα. Τέλος, το σύστημα θα επικοινωνεί με το Μητρώο Αδειών, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να δημιουργήσει η ΡΑΕ.




Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης