Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΡΑΕ: Σε τροχιά ολοκλήρωσης το νέο σύστημα για τις αιτήσεις Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ

ΡΑΕ: Σε τροχιά ολοκλήρωσης το νέο σύστημα για τις αιτήσεις Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ
Χάρις στη διαλειτουργικότητά του με τις πλατφόρμες άλλων φορέων, το εργαλείο εξαλείφει πλήρως τη γραφειοκρατία, σύμφωνα με τον Δρα Διονύση Παπαχρήστου, στέλεχος της ΡΑΕ και Συντονιστή Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ
Η λειτουργικότητα, η φιλικότητα στον χρήστη και η αξιοπιστία αποτελούν τους τρεις πυλώνες με βάση τους οποίους σχεδιάστηκε το νέο πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει η ΡΑΕ, για την υποβολή αιτημάτων για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ.

Αυτό επισήμανε σε πρόσφατο συνέδριο ο Δρ Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, συμπληρώνοντας ότι χάρις στο νέο ηλεκτρονικό «οικοσύστημα», η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα είναι απλή, ασφαλής, απολύτως διαφανής.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΡΑΕ, το πληροφοριακό σύστημα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, ώστε να είναι καθ΄ όλα έτοιμο να υποδεχθεί αιτήματα κατά τον πρώτο κύκλο υποβολής που θα διεξαχθεί υπό τη νέα αδειοδοτική διαδικασία που θέσπισε το ΥΠΕΝ, και ο οποίος προγραμματίζεται για το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Αυτοματοποιημένη ανάρτηση στη «Διαύγεια»

Όπως πρόσθεσε, βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η διαλειτουργικότητά του με μία μεγάλη σειρά από πλατφόρμες άλλων φορέων, ώστε να εξαλείφει πλήρως τη γραφειοκρατία.

Έτσι, εκτός το ότι θα «επικοινωνεί» πλήρως με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ώστε να γίνεται η είσοδος μέσω των κωδικών Taxisnet, για την πιστοποίηση του διαχειριστή κάθε φορέα και των αντίκλητων (όπως συμβαίνει και με το προηγούμενο σύστημα για την επικαιροποίηση των παλαιών αιτημάτων), είναι πλήρως διασυνδεδεμένο και με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, προκειμένου να ενημερώνεται αυτόματα για τις πληρωμές των αιτούντων.

Επειδή οι πληρωμές αυτές αποτελούν έσοδα του ΔΑΠΕΕΠ, υπάρχει επιπλέον διαλειτουργικότητα με το σύστημα του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, για την ενημέρωσή του. Επίσης, η νέα πλατφόρμα «επικοινωνεί» με το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, για την άντληση των χωρικών δεδομένων.

Παράλληλα, υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με την πλατφόρμα της «Διαύγειας», ώστε στην περίπτωση των αιτήσεων που θα πάρουν το «πράσινο φως», οι σχετικές αναρτήσεις να γίνονται εντελώς αυτοματοποιημένα. Τέλος, το σύστημα θα επικοινωνεί με το Μητρώο Αδειών, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να δημιουργήσει η ΡΑΕ.

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, το πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ με άδειες παραγωγής, σε συνδυασμό με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019, καταδεικνύουν το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, οι αιτήσεις έως τον Ιούνιο του 2018 αφορούν έργα συνολικής ισχύος περί τα 10 GW, ενώ των μεταγενέστερων κύκλων σε 25 GW περίπου. Οι αιτήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 27 GW, οι οποίες έχουν λάβει άδειες παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης