Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών
Τον Ιανουάριο του 2021 θα καταγραφούν οι προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια
Τον Ιανουάριο του 2021 θα καταγραφούν οι προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια, προτάσεις που αναμενόταν να υποβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο.
Ηδη το θέμα αυτό απασχόλησε δύο συσκέψεις μια το Σεπτέμβριο και μια τον Οκτώβριο με συμμετοχή όλων των θεσμών.
Ελαστικότερα κριτήρια και πλήρη και ακριβή καταγραφή του προβλήματος ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων δείχνει να είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μαζί με τους λοιπούς θεσμούς προκρίνει την κεντρική διαχείριση του προβλήματος.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Cοmmission θα διαμορφώσει πρότυπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πιθανές αποκλίσεις που πάντως θα διατηρούν τη λογική της πειθαρχίας στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Στόχος για την αντιμετώπιση των νέων Covid NPEs

Eίναι φανερό πως οι Ευρωπαϊκές Αρχές αναμένουν μια γενιά νέων κόκκινων δανείων των λεγόμενων covid δανείων, που δυστυχώς μπορούν και πάλι να μεταβάλουν προς το χειρότερο τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Θα υπάρξει λοιπόν μια σειρά οδηγιών που πρέπει και μπορούν να εφαρμοστούν από τις τράπεζες προκειμένου να μην παρεκλίνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με προοπτική τη λύση του χωρίς αυτό να γίνει εις βάρος των εθνικών οικονομιών.
Επομένως θα δοθεί χρόνος και τρόπος στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βόρειες χώρες θα μπορούσαν να στηριχθούν στην μεγάλη φορολογική τους δεξαμενή αντιμετωπίζοντας διεξοδικά το θέμα- με δεδομένη τη χαλάρωση που υφίσταται και θα συνεχίσει - όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τις ταλαιπωρημένες οικονομίες και τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου που είναι ήδη επιβαρυμένες.
Προς ποια κατεύθυνση λοιπόν θα κινηθούν οι δυνητικές οδηγίες-αλλαγές για το πως θα αντιμετωπιστούν τα νέα κόκκινα δάνεια τα προκύψαντα από την πανδημία;

Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Επιτροπής

Σωστή καταγραφή με συγκεκριμένα πρότυπα

-Το έγγραφο κατευθύνσεων για τα ΜΕΔ ασφαλώς θα περιλαμβάνει την ανάγκη εντοπισμού των προβλημάτων και χαρακτηρισμού τους ως μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων ακόμη των δανείων εκείνων\ που βρίσκονται σε μορατόρια αν αυτά φέρουν τέτοιου τύπου χαρακτηριστικά.
Αρα το πρώτο και σημαντικότερο για τους θεσμούς αναμένεται να είναι μια σωστή καταγραφή η οποία θα γίνεται με βάση κοινώς αποδεκτά πρότυπα που θα οριστούν.

Πώς θα γίνεται ο σχηματισμός προβλέψεων

- Η καταμέτρηση και τα προβλήματα των ισολογισμών θα είναι εκείνα που θα καταγράψουν και τις πρακτικές έγκαιρου σχηματισμού προβλέψεων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι πρακτικές αυτές πάντα συμβάλλουνστην ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών και επιτρέπουν στις τράπεζες να επικεντρωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες.
Ωστόσο η κατάσταση αυτή δημιουργεί ισχυρές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Επομένως δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δοθεί χρόνος για τις κεφαλαιακές ανακτήσεις.
Μέσα στις προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να συμπεριληφθούν θέματα όπως οι ποσοτικές εποπτικές προσδοκίες όσον αφορά τα ελάχιστα επίπεδα προληπτικών προβλέψεων που αναμένονται για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Πιθανή η νωρίτερη έλευση του backstop

- Οι οδηγίες εκτιμάται πως θα περιλαμβάνουν το περίφημο backstop το οποίο όπως συζητάται στην παρούσα φάση και στο Eurogroup δεν αποκλείεται να έλθει νωρίτερα από το 2024 που είναι προγραμματισμένο.
Ως backstop νοείται η δυνατότητα του ESM να αποτελεί τον τελευταίο δανειστή του Single Resolution Fund όταν μια τράπεζα καταλήγει σε αυτό.

Κεντρική διαχείριση των τιτλοποιήσεων που φέρουν εγγυήσεις

-Από τις προτάσεις που υποβάλουν οι λοιποί θεσμοί στην Commission και αφορούν τη δύσκολη συγκυρία των κόκκινων δανείων είναι σαφές πως θα προταθεί οι τιτλοποιήσεις παντός είδους που φέρουν εγγυήσεις δημοσίου να σχεδιάζονται κεντρικά και κεντρικά να γίνεται η τιμολόγησή τους.
Αυτό θα επιτυγχάνει καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν ωστόσο παρ΄όλα αυτά προκύπτει κόστος για τα σχήματα που θα διαχειρίζονται αυτές τις τιτλοποιήσεις τότε σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα διασπείρεται σε όλη την Ε.Ε. αλλά θα αφορά τις τράπεζες της χώρας που ανήκει το σχήμα της τιτλοποίησης.

Ας σημειωθεί πως η προσδοκία για τις ελληνικές τράπεζες είναι μέσα στο προσεχές 18μηνο θα καταφέρει όλες οι συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs

Το θέμα των κόκκινων δανείων απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική προεδρία καθώς είναι θέμα που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών που ως επί τω πλείστον χρηματοδοτούνται μέσα από τα πιστωτικά συστήματα της χώρας.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης