Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στην τελική ευθεία η ανάθεση στον ΔΕΣΦΑ της διαχείρισης του μεγαλύτερου παγκοσμίως LNG τέρμιναλ

Στην τελική ευθεία η ανάθεση στον ΔΕΣΦΑ της διαχείρισης του μεγαλύτερου παγκοσμίως LNG τέρμιναλ
Η σύμβαση θα έχει 5ετή διάρκεια, με option ανανέωσης για δύο ακόμη χρόνια, αποτελώντας πρόκριμα για τη δραστηριοποίηση του ΔΕΣΦΑ στο εξωτερικό
Ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η διαδικασία για την ανάθεση στον ΔΕΣΦΑ της διαχείρισης από την κρατική εταιρεία KIPIC (στο Κουβέιτ του υπό κατασκευή σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην αραβική χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα, η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, για την παροχή των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης από τον Έλληνα Διαχειριστή.

Ο σταθμός ονομάζεται LNGI (Liquefied Natural Gas Import Facility) και κατασκευάζεται στην περιοχή Al-Zour. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022, αποτελώντας τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.

Έτσι, η ανάληψη της διαχείρισής της από τον ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο για τον Έλληνα Διαχειριστή, ώστε να επεκτείνει τη δραστηριοποίησή του εκτός συνόρων, με την παροχή ανάλογων υπηρεσιών σε υποδομές φυσικού αερίου.

Καταλύτης η τεχνογνωσία των βασικών μετόχων

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, ο ΔΕΣΦΑ ανακηρύχθηκε τον Αύγουστο προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η KIPIC (Kuwait Integrated Petroleum Industries Company). Στο διάστημα που μεσολάβησε, ακολούθησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τις τεχνικές αξιολογήσεις και τις σχετικές διαπραγματεύσεις για την ανακήρυξη του ανάδοχου.

Η προσφορά του ΔΕΣΦΑ είχε υποβληθεί στις 11 Αυγούστου, στα πλαίσια της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2018 η κρατική KIPIC. Η σύμβαση θα έχει 5ετή διάρκεια, με option ανανέωσης για δύο ακόμη χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημαντικό ρόλο στην προοπτική επικράτησης του ΔΕΣΦΑ στον διαγωνισμό έπαιξε η τεχνογνωσία των βασικών μετόχων του ΔΕΣΦΑ, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την πολυετή εμπειρία των Snam, Enagas και Fluxys στη διαχείριση υποδομών αερίου. Παράλληλα, «σύμμαχος» του Διαχειριστή είναι και η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τη λειτουργία του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Οκτώ δεξαμενές LNG

Το LNGI και θα διαθέτει οκτώ δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, με κάθε μία να καλύπτει έκταση 6.644 τ.μ. Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο έργο που υλοποιείται στο Κουβέιτ.

Σύμφωνα με την KIPIC, σκοπός είναι να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της χώρας για «καθαρότερο» καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, το έργο θα εξυπηρετήσει τους τοπικούς βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια παραγωγής πετροχημικών προϊόντων.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης