Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία σε προ-βιομηχανικούς χρόνους θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική μείωση των επενδύσεων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο έως το 2040, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, εάν ο κόσμος πρόκειται να ακολουθήσει το μονοπάτι 2 βαθμών, οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 65% από 2 τρις. δολ. σε 700 εκατ. δολάρια ως το 2040, επειδή η ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί νωρίτερα από ό, τι αρχικά εκτιμόταν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie.
Ενώ οι διεθνείς οργανισμοί μάχονται για την ημερομηνία αιχμής της ζήτησης πετρελαίου, η αντίστοιχη κουβέντα για το φυσικό αέριο δεν είναι τόσο γενική.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες και φυσικό αέριο
Αυτές τις μέρες, οι επενδυτές εξετάζουν όλο και περισσότερο τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια κάθε πηγής ενέργειας. To φυσικό αέριο εκπέμπει μεθάνιο, το οποίο είναι ασύγκριτα πιο έντονο από τον άνθρακα. Οι εκπομπές μεθανίου, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης και των διαρροών, είναι ένα αγκάθι στην πλευρά των ανθρώπων του Big Oil, που συνεχίζουν να στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά στο φυσικό αέριο και το LNG, ακόμη και όταν δεσμεύονται να γίνουν επιχειρήσεις καθαρού μηδενισμού έως το 2050 ή γρηγορότερα.
Οι επενδυτές, που όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), απαιτούν επίσης όλο και περισσότερα στοιχεία για μείωση του άνθρακα, τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και προσπάθειες για βιωσιμότητα από έργα και εξελίξεις φυσικού αερίου.
Οι βιώσιμες επενδύσεις ακμάζουν καθώς περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων αγκαλιάζουν τον έλεγχο των ESG. Αυτός ο αυξανόμενος έλεγχος της έντασης άνθρακα του φυσικού αερίου διαμορφώνει επενδυτικές αποφάσεις για τη μελλοντική προμήθεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie Asia Pacific Gavin Thompson σε δελτίο τύπου.
Το φυσικό αέριο είναι εδώ για να μείνει
Παρά την περιβαλλοντική αντίδραση κατά των εκπομπών στην αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ο κόσμος θα χρειαστεί φυσικό αέριο για ενεργειακή μετάβαση, τουλάχιστον τις πρώτες δύο δεκαετίες. Η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να απαγόρευσε το φυσικό αέριο σε νέα κτίρια για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, η Ινδία και η Κίνα, εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για μεγάλο μέρος του ενεργειακού τους μείγματος. Η Κίνα και η Ινδία θα χρειαστούν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου εάν θέλουν να εξαλείψουν τον εθισμό τους στον άνθρακα και να καθαρίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις.
Στην Ινδία, για παράδειγμα, το φυσικό αέριο είναι το μοναδικό ορυκτό καύσιμο που θα αναπτυχθεί έως το 2050 και στα τρία σενάρια της BP, η οποία βλέπει τις παγκόσμιες προοπτικές για το αέριο πιο ανθεκτικές από αυτές για τον άνθρακα ή το πετρέλαιο. Στην Ινδία, το φυσικό αέριο θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Κομμάτι του υδρογόνου
Το βιομεθάνιο, το υδρογόνο και η παραγωγή «μπλε υδρογόνου», όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου με δέσμευση άνθρακα, αποτελούν μέρος των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οποίες οι Big Oil της Ευρώπης βασίζουν τους στόχους των καθαρών μηδενικών εκπομπών.Το LNG εξακολουθεί επίσης να αποτελεί σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων, καθώς όλοι αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι στρατηγικές των BP – Total
Eνώ δεσμεύτηκε να μειώσει το πετρέλαιο και την παραγωγή κατά 40% ως το 2030, η BP στοχεύει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο LNG από 15 εκατ. τόνους ετησίως (mtpa) σε 25 έως το 2025 και 30 mtpa έως το 2030 mtpa.
Για να μειώσει τις εκπομπές και να γίνει μια ευρεία εταιρεία ενέργειας, η γαλλική Total θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας κατά το 1/3 με το ήμισυ της ανάπτυξης να προέρχεται από το LNG και το υπόλοιπο από την ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanné δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία στοχεύει να είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Ο συνδυασμός λειτουργίας της εταιρείας σήμερα είναι 55% πετρέλαιο και 40% φυσικό αέριο και λιγότερο από 5% ΑΠΕ. Το 2050, οι δραστηριότητες της Total θα χωριστούν σε 20% πετρέλαιο, 40% φυσικό αέριο και 40% ΑΠΕ.
«Το φυσικό αέριο έχει ένα λαμπρό μέλλον, κρίσιμο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αντιμετώπιση των εκπομπών και της έκθεσης στον άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας. Η βιομηχανία φυσικού αερίου του μέλλοντος πρέπει να γίνει συνώνυμη με την ESG» καταλήγει ο Thompson της WoodMac.
www.worldenergynews.gr