Περιβάλλον

ΕΕ: Νέο σύστημα «πράσινων» φόρων ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε προϊόντος

ΕΕ: Νέο σύστημα «πράσινων» φόρων ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε προϊόντος
Θα αναθεωρηθούν επίσης οι φόροι στην ενέργεια – Στόχος το μηδενικό ισοζύγιο στις εκπομπές αερίων ρύπων
H επιβολή «πράσινων» φόρων» περιλαμβάνεται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη και οι εισφορές των επιχειρήσεων σε ένα «πράσινο» ταμείο πρέπει να αντικατοπτρίζουν το κόστος της παραγωγικής δραστηριότητας στο κλίμα και το περιβάλλον, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι Βρυξέλες σχεδιάζουν μια εκτεταμένη αναθεώρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, των αγροτικών επιδοτήσεων και των προτύπων εκπομπών CO2 στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές της ΕΕ στο «καθαρό μηδέν» - που σημαίνει ότι όλες οι εκπομπές αερίων ρύπων πρέπει να αντισταθμιστούν πλήρως με μέτρα μείωσης της εκπομπών - έως το 2050.
Στο πλαίσιο των εν λόγω σχεδίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία της ενέργειας έως το επόμενο καλοκαίρι.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans δήλωσε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμίσει το ισχύον σύστημα, όπου οι φόροι αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς ενός προϊόντος, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το σχετικό κόστος για το περιβάλλον.
«Σε κάποιο σημείο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το αποτύπωμα άνθρακα θα αντικατοπτρίζεται στο σύστημα φορολόγησης που θα υιοθετήσουμε», δήλωσε ο Timmermans στο διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο.
«Το λέω αυτό γνωρίζοντας πλήρως ότι αυτά είναι πολύ συχνά (ευθύνη) της εθνικής πολιτικής.
Αλλά επιθυμούμε να μεταβούμε σε μια κυκλική οικονομία, θα πρέπει να εξετάσουμε την αλλαγή του φορολογικού συστήματος»

Οι διαφωνίες και το τίμημα

Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει περιβαλλοντικούς φόρους.
Οι Κάτω Χώρες θα επιβάλουν το επόμενο έτος «φόρους CO2» στη βιομηχανία και θα αυξήσουν τους φόρους εισιτηρίων στις πτήσεις προκειμένου να συγκλίνουν οι τιμές μεταξύ αεροπλάνων και τρένων.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν συνολικό φόρο επί των μη ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων και η Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου επί των καυσίμων των αεροσκαφών για να προωθήσει τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές.
Ωστόσο, οι αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ χρειάζονται έγκριση και από τις 27 χώρες-μέλη και η συμφωνία επί αυτών των ζητημάτων είναι δύσκολη.
Η ΕΕ καθορίζει επί του παρόντος τους ελάχιστους συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα κράτη-μέλη σε καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο ή ο λιγνίτης.
Οι αλλαγές στη φορολογία καυσίμων ειδικότερα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση από χώρες και εταιρείες που υποστηρίζουν ότι οι υψηλότεροι φόροι με βάση τις εκπομπές άνθρακα θα καταστήσουν τα προϊόντα τους πιο ακριβά είτε θα είναι επιζήμιοι για τους καταναλωτές - αν και οι υποστηρικτές λένε ότι τα έσοδα από τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη ευάλωτων πολιτών και τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης