Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Σε 10 ημέρες μετατίθεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» - Στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγει για την Θεσσαλία

Σε 10 ημέρες μετατίθεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» - Στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγει για την Θεσσαλία
Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων –αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων –αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα- τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνουν την εκκίνηση του προγράμματος, με δυο προσαρμογές:

Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφέρεια

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Θεσσαλίας

09.12.2020

Ηπείρου και Ιονίων Νήσων

11.12.2020

Αττικής

14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου

16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας

18.12.2020

Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου

21.12.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

11.01.2021

Δυτικής Μακεδονίας  

13.01.2021

Κεντρικής Μακεδονίας

15.01.2021

 

Πολυκατοικίες

18.01.2021


Δεύτερον
, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του  πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα και ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.


ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης