Τελευταία Νέα
Ενέργεια

450 αναπτυξιακές τράπεζες δεσμεύονται για το κλίμα, αλλά δεν καταργούν την χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων

450 αναπτυξιακές τράπεζες δεσμεύονται για το κλίμα, αλλά δεν καταργούν την χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων
Οι αναπτυξιακές τράπεζες επενδύουν περίπου 2,3 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο - ισοδύναμο με το 10% όλων των παγκόσμιων επενδύσεων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
Οι τράπεζες δημόσιας ανάπτυξης του κόσμου δεσμεύθηκαν να ευθυγραμμισθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, αλλά απέφυγαν τη σταθερή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων.
Ως πηγή κεφαλαίων για πολλά μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, οι δημόσιοι οργανισμοί ανάπτυξης είναι το κλειδί για τις προσπάθειες απομάκρυνσης της χρηματοδότησης από τα ορυκτά καύσιμα και την στροφή σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Μαζί, τέτοια ιδρύματα επενδύουν περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο - ισοδύναμο με το 10% όλων των παγκόσμιων επενδύσεων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Σύνοδος για την πράσινη οικονομία

Σε σύνοδο κορυφής για την πράσινη οικονομία που διοργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση, 450 δημόσιες τράπεζες ανάπτυξης του κόσμου δήλωσαν ότι θα «αυξήσουν το ρυθμό και την κάλυψη» των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και καθαρές τεχνολογίες.
Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκαν για την σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων, ένα βήμα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια μικρότερη ομάδα ευρωπαϊκών τραπεζών ανάπτυξης, ενώ η Asian Development Bank (ADB) απέφυγε να υπογράψει την ανακοίνωση .

Η ομάδα δήλωσε ότι θα εργαστεί για την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης σχετικά με το ζήτημα των επενδύσεων σε άνθρακα - υπεύθυνη για μεγάλο μέρος των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο - εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία το 2021.
«Θα εξετάσουμε το εύρος των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων στα χαρτοφυλάκια μας, θα αποφύγουμε τα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία και θα εργαστούμε για την εφαρμογή αυστηρότερων επενδυτικών κριτηρίων, όπως σαφείς πολιτικές για έξοδο από τη χρηματοδότηση άνθρακα στην προοπτική της COP26», ανέφερε ο όμιλος στην ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Reuters.

Ο Remy Rioux, διευθύνων σύμβουλος της French Development Agency (AFD), δήλωσε στο Reuters ότι η τελική ανακοίνωση - η πρώτη τέτοια κοινή δήλωση των τραπεζών ανάπτυξης του κόσμου - θα πρέπει να αποδειχθεί αφετηρία για περισσότερη δράση.
«Πιέσαμε για το πιο φιλόδοξο κείμενο και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι φανταστικά», δήλωσε ο Rioux.

Παρά την προοπτική να ενισχυθεί η δέσμευση με την πάροδο του χρόνου, πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι έχει περιορισθεί, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο του Ιουλίου το οποίο περιελάμβανε μια σαφέστερη δέσμευση για την «ανάπτυξη ρητών πολιτικών για έξοδο ή μείωση των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων».
Αυτό θα κάλυπτε όλα τα ορυκτά καύσιμα - συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - ενώ η τελική έκδοση στοχεύει μόνο ρητά στον άνθρακα.

Πιέσεις

Σύμφωνα με το Reuters η πιο αδύναμη διατύπωση ήταν εν μέρει αποτέλεσμα πίεσης από ασιατικούς lenders.
Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (JICA), ανησυχούσαν ακόμη και για τη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στη συμφωνημένη ανακοίνωση πρόσθεσαν.

Εκπρόσωπος της JICA δήλωσε ότι έχει διαπραγματευτεί σύμφωνα με την πρόσφατη δέσμευση της χώρας να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050 και θα υπογράψει τη δήλωση. Η ADB δεν θα την υπογράψει καθόλου. «Η ADB υποστηρίζει πολλά από τα στοιχεία της Διακήρυξης Κορυφής, αλλά δεν θα την υπογράψει, καθώς περιέχει δεσμεύσεις πολιτικής που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί από το Συμβούλιο της εταιρείας», δήλωσε ο Woochong Um, γενικός διευθυντής του Τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης