Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Νέα διαδικασία προγραμματισμού εκφορτώσεων ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό στη Ρεβυθούσα

Νέα διαδικασία προγραμματισμού εκφορτώσεων ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό στη Ρεβυθούσα
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ

Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, η πρόταση του ΔΕΣΦΑ για νέα διαδικασία προγραμματισμού εκφορτώσεων ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νέα διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εισάγει έναν αγορακεντρικό μηχανισμό (δημοπρασίες) για την κατανομή της χωρητικότητας του τερματικού ΥΦΑ και των ημερομηνιών εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ σε ενδιαφερόμενους χρήστες, για έως και 5 χρόνια μπροστά. Στόχος της πρότασης του ΔΕΣΦΑ είναι η αποτελεσματική κατανομή της χωρητικότητας του σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και των ημερομηνιών εκφόρτωσης προς αυτούς που εκδηλώνουν πιο έντονο ενδιαφέρον, η οποία να αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ελληνική και διεθνή αγορά ΥΦΑ.

Κατά την προετοιμασία της πρότασής του, ο ΔΕΣΦΑ αξιοποίησε την εμπορική εμπειρία από αντίστοιχους σταθμούς ΥΦΑ στην Ευρώπη μέσω των διεθνών μετόχων του. Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ εισήγαγε μια νέα δομημένη διαδικασία για την κοινοποίηση των προτάσεών του στην αγορά, ξεκινώντας με ένα  έγγραφο βασικών αρχών το οποίο, αφού ακολουθήσαν πολλαπλοί γύροι διαβουλεύσεων, τελειοποιείται σταδιακά σε μια λεπτομερή πρόταση που υποβάλλεται στη ΡΑΕ για έγκριση.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι:

  • ΦΕΚ Β 4799/30.10.2020 | Τροποποίηση Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου - Έκτη Αναθεώρηση.
  • ΦΕΚ Β 4800/30.10/2020 | Τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 και της παρ. 4 του άρθρου 102 του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4425/2016, όπως ισχύουν.
  • ΦΕΚ 4801/30.10.2020 |  Έγκριση Τροποποίησης Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 88 του ν. 4001/2011 - Πέμπτη Αναθεώρηση.
  • ΦΕΚ 4802/30.10/2020 |  Τροποποίηση Πρότυπων Συμβάσεων Πλαίσιο για τη Μεταφορά Φυσικού Αερίου και τη Χρήση Εγκατάστασης ΥΦΑ.
  • ΦΕΚ Β 4803/30.10.2020 | Έγκριση Εγχειριδίου Δημοπρασιών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου .

Ο ΔΕΣΦΑ εργάζεται ήδη για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τον προγραμματισμό φορτίων ΥΦΑ για το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης