Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΒΙΚΕΝ: Οχι στην επιβάρυνση της βιομηχανίας από τα μέτρα επίλυσης του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ

ΕΒΙΚΕΝ: Οχι στην επιβάρυνση της βιομηχανίας από τα μέτρα επίλυσης του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ
Aποφασισμένη να προσφύγει και πάλι στις Βρυξέλλες εάν το ΥΠΕΝ υιοθετήσει τη συγκεκριμένη λύση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κόλπους της βιομηχανίες οι πληροφορίες περί της επιβολής ειδικής χρέωσης στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Η EBIKEN θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο επί της ουσίας θα επιβαρύνει τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος αφού οι προμηθευτές ρεύματος θα μετακυλήσουν την όποια χρέωση του επιβληθεί στους τελικούς καταναλωτές.
Κάτι το οποίο είχε συμβεί και με το ΠΧΕΦΕΛ την αντίστοιχη χρέωση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία αποσυρθεί μετά από σειρά προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσφυγή στις Βρυξέλλες


Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) εμφανίζεται αποφασισμένη να προσφύγει και πάλι στις Βρυξέλλες εάν το ΥΠΕΝ υιοθετήσει τη συγκεκριμένη λύση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ που ως γνωστόν στο τέλος του χρόνου θα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων μιλάει για έμμεση αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για τη βιομηχανία και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «μια τέτοια κίνηση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία».
Την ίδια ώρα η βιομηχανία συνεχίζει να διαμαρτύρεται για την επιπλέον χρέωση που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις από τον ΔΑΠΕΕΠ στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ΕΤΜΕΑΡ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος επιχειρήσεων αποστέλλουν σχετικές επιστολές τόσο στον ΔΑΠΕΕΠ όσο και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Τέλος από την πλευρά της βιομηχανίας εκφράζονται ανησυχίες για το κόστος των εφεδρειών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στην αγορά εξισορρόπησης μετά την έναρξη λειτουργίας του Target Model.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος αυτό φθάνει ακόμη και τα 8 ευρώ/MWh όταν με το προηγούμενο καθεστώς του ΗΕΠ δεν ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ/MWh. Το κόστος αυτό σε συνδυασμό με επιπλέον χρεώσεις όπως αυτή για την κάλυψη της ευελιξίας και το ΜΜΚΘΣ αυξάνουν κατακόρυφα την τιμή του ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης