Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δύο δισ τόνοι για δικαιωμάτα άνθρακα θα χρειαστούν κάθε χρόνο μέχρι το 2030 για την Συμφωνία του Παρισιού

Δύο δισ τόνοι για δικαιωμάτα άνθρακα θα χρειαστούν κάθε χρόνο μέχρι το 2030 για την Συμφωνία του Παρισιού
Πολλές παγκόσμιες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές, αλλά θα πρέπει να αγοράσουν δικαιώματα άνθρακα
Οι παγκόσμιες εθελοντικές αγορές πίστωσης δικαιωμάτων άνθρακα πρέπει να αυξηθούν 15 φορές έως το 2030 για να επιτρέψουν σε εταιρείες και οργανισμούς να επιτύχουν τους στόχους που τέθηκαν βάσει της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, ανακοίνωσε την Τρίτη 10/11/2020 Taskforce
που αποτελείται από περίπου 50 μέλη εταιρείες, όπως η Shell και η BP, η Tata Steel

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Shell και BP και ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές, αλλά θα πρέπει να αγοράσουν ή να δημιουργήσουν πιστώσεις δικαιωμάτων άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές που δεν μπορούν να περικόψουν από τις δραστηριότητές τους.

Διαφανής αγορά η προϋπόθεση

«Για τη διευκόλυνση αυτής της παγκόσμιας αποανθρακοποίησης υπάρχει ανάγκη για μια διαφανή, επαληθεύσιμη και ισχυρή εθελοντική αγορά άνθρακα», ανέφερε την Τρίτη έγγραφο διαβούλευσης του Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets.
Το Taskforce αποτελείται από περίπου 50 μέλη από εταιρείες όπως η Shell και η BP, η Tata Steel και η αεροπορική εταιρεία Etihad και χρηματοδοτείται από την παγκόσμια ένωση χρηματοδότησης το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών.
Η εθελοντική αγορά άνθρακα θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 15 φορές σε περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους πιστώσεων δικαιωμάτων άνθρακα ετησίως έως το 2030 για να μπορέσει να συμβεί αυτό, ανέφερε το έγγραφο.
Η Taskforce εντόπισε διάφορους τομείς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης αρχών για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, του καθορισμού σαφών προτύπων και της οικοδόμησης υποδομών, όπως η χρηματοδότηση και οι εμπορικές δυνατότητες.

Δίκαιη τιμή μέσα απο διαδικασίες αγοράς για τις αντισταθμίσεις

«Η καθιέρωση μιας δίκαιης τιμής για τις αντισταθμίσεις άνθρακα σε μια διαφανή αγορά θα επιτρέψει σε όσους επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα να χρηματοδοτήσουν ευκολότερα εκείνους που επενδύουν σε πραγματικά έργα μείωσης άνθρακα», δήλωσε ο Bill Winters, Διευθύνων Σύμβουλος της Standard Chartered and Taskforce.
Πρέπει να αναληφθεί δράση για τη διάκριση μεταξύ έργων που αποφεύγουν ή μειώνουν εκπομπές όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκείνων που αφαιρούν εκπομπές όπως έργα αναδάσωσης ή δέσμευσης άνθρακα, ανέφερε.
Η Taskforce συγκλήθηκε τον Σεπτέμβριο για να αποτιμήσει τις υπάρχουσες εθελοντικές αγορές άνθρακα και αναζητά απαντήσεις στη διαβούλευση από τα ενδιαφερόμενα μέρη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης