Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η πτώση κατά 1,1% του ΑΕΠ ισχυροποιεί το ΔΝΤ και «διευκολύνει» την ελληνική κυβέρνηση

Η πτώση κατά 1,1% του ΑΕΠ ισχυροποιεί το ΔΝΤ και «διευκολύνει» την ελληνική κυβέρνηση
Το ΔΝΤ ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. και για να δανείσει άλλα 4 δισεκ. στην Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει όχι μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και έμνα νέο μνημόνιο είτε με την μορφή παράτασης του 3ου μνημονίου είτε με την σύναψη ενός 4ου μνημονίου
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύφεση 1,1% στο δ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015 καθώς και το γεγονός ότι το κόστος σε κοινωνικές δαπάνες φθάνουν το 20,5% του ΑΕΠ ή 37 δισεκ. ισχυροποιούν τα επιχειρήματα του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει αναχθεί ως ο νούμερο ένα παράγοντας των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ ορίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και οι υπόλοιποι δανειστές ακολουθούν.
Είναι προφανές ότι τα νέα οικονομικά στοιχεία ισχυροποιούν την επιχειρηματολογία του Ταμείου για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018, ισχυροποιούν το βασικό επιχείρημα για μείωση των κοινωνικών δαπανών και ισχυροποιούν τις πάγιες θέσεις του Ταμείου περί πορείας ΑΕΠ και χρέους.
Παραδόξως όμως τα νέα στοιχεία που είναι σίγουρα επιβαρυντικά για την Ελλάδα ευνοούν και την ελληνική κυβέρνηση υπό την έννοια ότι σε ένα ζοφερό κλίμα επιδείνωσης θα μπορέσει να περάσει τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το ΔΝΤ δικαιώνεται και η ελληνική κυβέρνηση διευκολύνεται ώστε να περάσει τα νέα μέτρα.
Είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα αναζητάει τρόπους όχι διαφυγής αλλά ψήφισης των μέτρων λιτότητας.
Εάν όλα τα στοιχεία ήταν τέλεια θα μπορούσε η Ελλάδα να παρουσιάσει το επιχείρημα της προόδου αλλά θα καταστούσε αδύνατη την ψήφιση των μέτρων.
Αντιθέτως η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και ειδικά του ΑΕΠ έρχεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός διευκόλυνσης της αναγκαιότητας υλοποίησης των μέτρων λιτότητας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προφανές ότι παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις… θα βρεθεί φόρμουλα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με προνομοθέτηση των μέτρων μετά το Πάσχα των ελληνορθόδοξων δηλαδή μετά τις 16 Απριλίου του 2017.
Με βάση ένα χρονοδιάγραμμα η 20η Μαρτίου έχει οριστικά αποκλειστεί.
Υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξει μια πρώτη αρχική συμφωνία 7 Απριλίου.
Θα ακολουθήσει η προνομοθέτηση των μέτρων μετά τις 16 Απριλίου και στις 22 Μαίου θα κλειδώσουν η τελική συμφωνία με ΔΝΤ, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μέτρα για μετά το 2018 και ποσοτική χαλάρωση.
Το ΔΝΤ ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. και για να δανείσει άλλα 4 δισεκ. στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει διασφαλίσει όχι μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και το 4ο μνημόνιο είτε με την μορφή παράτασης του 3ου μνημονίου είτε με την σύναψη ενός 4ου μνημονίου.
O ρόλος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις έχει ισχυροποιηθεί και αυτό δεν πρέπει να σηματοδοτήσει την αποδοχή των μέτρων 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά τον Αύγουστο του 2018 με τέταρτο μνημόνιο ή παράταση του 3ου μνημονίου.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης