Oι επιστήμονες που μελετούν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχουν ένα νέο εργαλείο για την κατανόηση του φαινομένου.
Η Roberta Pirazzini ξεκίνησε μια αποστολή της Αρκτικής για να κάνει κάτι που κανείς δεν είχε δοκιμάσει ποτέ: να στείλει ένα drone κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Οι αισθητήρες στο drone θα εκτιμήσουν την ακτινοβολία του ήλιου που ανακλάται από τον πάγο, μία μέτρηση, η οποία είναι το κλειδί για την κατανόηση της ποσότητας της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τη Γη και της ποσότητας που αντανακλάται πίσω στην ατμόσφαιρα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν από τους επιστημονικούς γρίφους, η λύση του οποίου μπορεί να βοηθήσει να προβλεφθεί πόσο γρήγορα θα λιώσουν οι πάγοι στην περιοχή.
Η μέτρηση αυτή γίνεται πιο σημαντική καθώς ο πάγος συρρικνώνεται. Οι λευκές επιφάνειες του πάγου της Αρκτικής αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα, ενώ οι μπλε επιφάνειες του ωκεανού την απορροφούν. Όμως όλοι οι πάγοι δεν είναι εξίσου ανακλαστικοί, και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πόσο απορροφάται η ηλιακή ακτινοβολία από τον πάγο που κάθεται κάτω από τα ρηχά νερά που λιώνουν καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν θερμότερες.
Αλλά το να πετά ένα drone στο βόρειο τμήμα του πλανήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα αντιμετωπίζουν προβλήματα κοντά στον Βόρειο Πόλο, επειδή οι δορυφόροι πάσχουν σε θέματα ακριβείας. Αυτό δημιουργεί αυξανόμενη σύγχυση στην πλοήγηση, ειδικά όσο πλησιάζει ένας πιλότος στον Βόρειο Πόλο και τα αεροσκάφη της Pirazzini θα πετούσαν πιο κοντά από ποτέ.
Μιλώντας για την εμπειρία της, η Pirazzini σημείωσε ότι «οι συνθήκες ψύξης ήταν ο κύριος εχθρός μας », και πρόσθεσε ότι απαιτούνται πολύ λεπτές, μικρές κινήσεις για να χειριστεί κανείς το drone. «Όταν το χέρι σας παγώνει χάνετε την ευαισθησία, τα δάχτυλά σας δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν τις λειτουργίες», επισημαίνει.
Η Pirazzini και μια συνάδελφός της, η Henna-Reetta Hannula, πέρασαν αρκετούς μήνες εκπαίδευσης στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, όπου τεχνικοί σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης ικανό να ανταποκρίνεται ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Η αλλαγή του κλίματος πιθανότατα θα αναγκάσει τη διοργάνωση περισσότερων αποστολών όπως αυτή, διότι θα υπάρχει η επιθυμία να κάνουμε κάτι, να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις», λέει ο Pirazzini. «Αυτή η αποστολή έχει δημιουργήσει νέους δρόμους για έρευνα. Νιώθω ότι έχω την ευθύνη να την αξιοποιήσω στο έπακρο», αναφέρει.
www.worldenergynews.gr