Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Από 8,18% (2019) έως 7,03% (2021-22) το WACC των εταιρειών διανομής αερίου

Από 8,18% (2019) έως 7,03% (2021-22) το WACC των εταιρειών διανομής αερίου
Σε εκκρεμότητα από τη ΡΑΕ η μεθοδολογία για το WACC premium – Φειδωλή η Αρχή σε επιδοτήσεις και κόστη «εικονικού αγωγού»
Στην έγκριση των τιμολογίων των εταιρειών διανομής αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ), προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΕ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το «πράσινο φως» και για το ρυθμιζόμενο έσοδο και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2019-2022.

Όσον αφορά το ρυθμιζόμενο έσοδο και μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), όπως είχε γράψει το Worldenergynews, στην απόφασή της η Αρχή έλαβε μια ενιαία κοινή βάση για τον υπολογισμό τους και για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, με το σκεπτικό ότι αυτές μέσω της ιδιωτικοποίησης θα περιέλθουν σε έναν μέτοχο και είναι πολύ πιθανόν να ενοποιηθούν.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το WACC για όλες τις εταιρείες διανομής ξεκινά από το 8,18% για το 2019 και μειώνεται στο 7,45% το 2020. Για την υπόλοιπη διετία της Ρυθμιστικής Περιόδου, δηλαδή τα έτη 2021 και 2022, καθορίσθηκε στο 7,03%.

Στο 1 εκατ. οι επιδοτήσεις εγκαταστάσεων στην Αττική το 2022

Την ίδια στιγμή, κατά την έγκριση των τιμολογίων, αν και η Αρχή αναδιπλώθηκε από την αρχική της θέση, για δραστικό «μαχαίρι» σε λειτουργικές δαπάνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της διείσδυσης του καυσίμου, αποδείχθηκε φειδωλή στα κόστη που ενέκρινε και τα οποία σχετίζονται με τη χρήση CNG και επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Ως συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες, αισθητή ήταν η περικοπή στις δαπάνες «εικονικού αγωγού», τόσο για τη ΔΕΔΑ όσο και για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στην περίπτωση της ΕΔΑ Αττικής, το ποσό που εγκρίθηκε για επιδοτήσεις οικιακών εγκαταστάσεων το 2022 ανέρχεται σε μόλις 1 εκατ. ευρώ για το 2022, όταν για το 2019 το αντίστοιχο ποσό ήταν 2,6 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση των τιμολογίων και του WACC ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική «ορατότητα» τόσο των ίδιων των εταιρειών διανομής, όσο και των διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ωστόσο, σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η μεθοδολογία για το WACC premium (ύψους 1,5%), η οποία παραμένει προς έγκριση.

Απαραίτητη άμεσα η μεθοδολογία του WACC premium

Όπως είναι γνωστό, με τη μεθοδολογία η ΡΑΕ θα καθορίσει τους στόχους βάσει των οποίων θα πριμοδοτηθεί κάθε εταιρεία διανομής, για επενδύσεις της που θα βελτιώσουν τη διείσδυση του καυσίμου σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την αρμοδιότητά της. Κάτι που σημαίνει πως η μεθοδολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να καταστρώσουν οι ΕΔΑ τα νέα επιχειρησιακά τους πλάνα, για την περίοδο 2021 – 2025.

Ενδεικτικό είναι πως ένας από τους Διαχειριστές απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές εβδομάδες σχετική επιστολή στη ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο η απόφαση της ΡΑΕ για το WACC premium να περιλαμβάνεται στην έγκριση των τιμολογίων διανομής 2019-2022. Όπως υπογράμμιζε ο Διαχειριστής στην επιστολή του, η μεθοδολογία αποτελεί ουσιώδη παράμετρο για τη σύνταξη του επόμενου Προγράμματος Ανάπτυξης.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης