Φυσικό Αέριο

Στροφή στο αέριο αγωγού των μεγάλων εγχώριων καταναλωτών φέρνει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου

Στροφή στο αέριο αγωγού των μεγάλων εγχώριων καταναλωτών φέρνει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου
Η ανατροπή των ισορροπιών ανάμεσα σε αέριο αγωγού και LNG έχει επιτρέψει στη ΔΕΠΑ να εφαρμόσει επιθετική εμπορική πολιτική
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου γεγονός που καθιστά όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό το αέριο αγωγού που λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου βάσει του οποίου τιμολογείται καθίσταται πλέον οικονομικότερο από το LNG.

Η διαφορά μεταξύ των δυο σχημάτων τιμολόγησης επί του παρόντος είναι μικρή κοντά στο 1 ευρώ/MWh ωστόσο καταγράφεται μια τάση που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα συνεχιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εγχώρια αγορά οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου που βάσει των συμβολαίων τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σχήμα τιμολόγησης φυσικού αερίου (oil based ή TTF) για τους επόμενους μήνες και μέχρι το κλείσιμο του έτους επιλέγουν αέριο αγωγού, αφού είναι φθηνότερο από το LNG.

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές LNG

Μετά την κατάρρευση των τιμών του LNG στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 η ανοδική πορεία των τιμών ξεκίνησε τον Ιούνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή TTF για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ξεκίνησε από 14,28 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2020 για να καταγράψει μια σταθερή μείωση το πρώτο πεντάμηνο του έτους λόγω της υπερπροσφοράς αλλά και της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας των lockdown που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι, η τιμή TTF στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στα 4,78 ευρώ/MWh για να πάρει ανοδική τροχιά έκτοτε και να διαμορφωθεί στα 5,32 ευρώ/MWh στο τέλος Ιουνίου, στα 8,19 ευρώ/MWh στις αρχές Σεπτεμβρίου, στα 11,46 ευρώ/MWh στο τέλος Σεπτεμβρίου και στα 13,23 ευρώ/MWh στις αρχές Οκτωβρίου. Η χρέωση προμήθειας του φυσικού αερίου βάσει του TTF για τον μήνα Οκτώβρη είναι στα 13,421 €/ΜWh.

Το γεγονός αυτό ανατρέπει την κατάσταση στην εγχώρια αγορά και δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη ΔΕΠΑ η οποία ανακτά σταδιακά τα μερίδια αγοράς που είχε χάσει το προηγούμενο διάστημα.

Εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα από τη ΔΕΠΑ

Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, παρουσιάζοντας πρόσφατα σε συνέδριο την εμπορική πολιτική της εταιρίας, σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ μειώνει τις τιμές και εφαρμόζει επιθετική εμπορική πολιτική με εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία πελατών της.

Εξάλλου ως βασικός προμηθευτής αερίου αγωγού η ΔΕΠΑ το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων της, εξασφαλίζοντας ευελιξία ενώ αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται τα νέα συμβόλαια με τους πελάτες της, βιομηχανικούς καταναλωτές αλλά και ηλεκτροπαραγωγούς.

Πλεονέκτημα και για τις Mytilineos και Προμηθέας Gaz

Βεβαίως, αέριο αγωγού πέραν της ΔΕΠΑ διαθέτουν τόσο η Mytilineos που έχει συνάψει σύμβαση προμήθειας με την Gazprom όσο και η Προμηθέας Gaz που είναι κοινή εταιρία της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου. Και οι δυο εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την αντιστροφή της ισορροπίας μεταξύ αερίου αγωγού και LNG και να προσφέρουν ανταγωνιστικά συμβόλαια στους πελάτες τους.

Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα κλίμα ρευστότητας στην αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις μακροπρόθεσμα θα σημάνει καλύτερες και σίγουρα πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους τελικούς καταναλωτές.

Παράλληλα προοπτική σταθεροποίησης της τιμής του LNG σε υψηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές για ιδιοκατανάλωση από τους μεγάλους καταναλωτές γεγονός που ευνοεί τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης