Πώς θα «τρέξει» η σύμπραξη ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΕDP Renewables για από κοινού ανάπτυξη 900 MW αιολικών

Πώς θα «τρέξει» η σύμπραξη ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΕDP Renewables για από κοινού ανάπτυξη 900 MW αιολικών
Η στρατηγική συμφωνία δεν επηρεάζει το ΜoU της ΕDP Renewables με τη ΔΕΗΑΝ, καθώς αυτό αφορά μικρότερου μεγέθους έργα
Μέσω 8 υφιστάμενων SPVs στα οποία θα συμμετάσχουν με ισότιμα ποσοστά εναλλάσσοντας συμμετοχές 51% και 49%, θα υλοποιήσουν η Ελλάκτωρ και η ΕDP Renewables (EDPR) τα νέα έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσαν χθες.

Πηγές της Ελλάκτωρ διευκρινίζουν ότι τα 900 MW που προβλέπει η συμφωνία με την EDPR δεν αφορούν σε αιολικά πάρκα του χαρτοφυλακίου της εταιρίας που είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή, αλλά στη δημιουργία ενός pipeline διπλάσιου του υφιστάμενου και τη συνανάπτυξή του με την EDPR.

Επιπλέον 250 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Το σύνολο της επένδυσης αφορά κατά κύριο λόγο σε αιολικά πάρκα «υπό ανάπτυξη» δηλαδή σε άδειες (810 ΜW) και σε αιολικά πάρκα «έτοιμα για κατασκευή» (90 MW). Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διαθέτει συνολικά 26 έργα ΑΠΕ σε λειτουργία που περιλαμβάνουν 24 αιολικά πάρκα (συνολικής ισχύος 484 MW), 1 μικρό υδροηλεκτρικό (5 MW) και 1 φωτοβολταϊκό (2 MW), με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 491 MW, τα οποία δεν συνδέονται ούτε αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Κατά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνηθείσας επένδυσης, η εταιρεία θα διαθέτει πέραν των σημερινών 491 MW, και 900 MW από κοινού με την EDPR, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο έργων 250 MW περίπου, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η Ελλάκτωρ στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της σε λειτουργία σταδιακά σε διάστημα 4-5 ετών. Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε η EΛΛΑΚΤΩΡ αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

2ος παραγωγός αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας, αφορά στην απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στο Ν. Ευβοίας, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα τμήματα της συμφωνηθείσας συνεργασίας.

Η EDP Renewables αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στον κόσμο και τον 2ο στην Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύς 11,55 GW. H πορτογαλική εταιρία με κεφαλαιοποίηση 14,7 δις. ευρώ, έχει υπογράψει από πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν επηρεάζεται από την συνεργασία με την EΛΛΑΚΤΩΡ καθώς αφορά μικρότερου μεγέθους έργα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης