ΗΠΑ: Πυρετός διαβουλεύσεων Pelosi - Mnuchin για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας

ΗΠΑ: Πυρετός διαβουλεύσεων Pelosi - Mnuchin για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας
Ακόμη και αν η Pelosi και ο Mnuchin καταλήξουν σε συμφωνία, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να πείσουν τη Γερουσία να το υποστηρίξει
Το ορόσημο της 3ης Νοεμβρίου 2020, των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, φαίνεται ότι χάνεται για την έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά και το χθεσινοβραδυνό (14/10) ναυάγιο στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής Βουλής Nancy Pelosi και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές, ωστόσο όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Mnuchin «θα ήταν δύσκολο να κάνεις κάτι πριν από τις εκλογές και να το εκτελέσεις».
Όπως αναφέρθηκε από το γραφείο της Pelosi, οι δύο αξιωματούχοι είχαν «παραγωγικές» συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις στήριξης, αλλά «ένας σημαντικός τομέας διαφωνίας εξακολουθεί να είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν κατανοεί την ανάγκη για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο τεστ για το Covid-19».
Pelosi και Mnuchin, οι κύριοι διαπραγματευτές στις συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, βρίσκονται πολύ μακριά στις θέσεις για σειρά θεμάτων.
Όπως όλα δείχνουν ο Mnuchin έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη το Κογκρέσο να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ένα δεύτερο πακέτο Προστασίας Paycheck από τα 130 δισ. δολάρια αχρησιμοποίητων κεφαλαίων.
Μάλιστα, κατηγορεί την πλευρά της Pelosi ότι υιοθετεί «προσέγγιση όλων ή τίποτα».
Και αυτό στη νομοθεσία «δεν έχει νόημα».
Ακόμα και όταν ζήτησε άμεση, «στοχευμένη» βοήθεια, ο Mnuchin παραδέχτηκε ότι «για να γίνει κάτι πριν από τις εκλογές και να εκτελεστεί σε αυτό θα ήταν δύσκολο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες του Κογκρέσου να χορηγήσει νέα βοήθεια πριν από τις 3 Νοεμβρίου μειώθηκαν καθώς η Γερουσία της Δημοκρατικής πτέρυγας πιέζει να ψηφίσει για ένα πιο περιορισμένο σχέδιο από ό,τι πρότεινε ο Λευκός Οίκος ή οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου.
Ενώ ο Trump νωρίτερα αυτό το μήνα διέκοψε συνομιλίες μέχρι τις εκλογές, άλλαξε στρατηγική στην πορεία του καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην πορεία για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Η Pelosi, της οποίας το κόμμα ψήφισε το πακέτο των 2,2 τρισ. δολαρίων στο Σώμα, απέρριψε την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για πακέτο 1,8 τρισ. δολαρίων ως ανεπαρκή.
Ενώ το συνολικό κόστος του σχεδίου διαχείρισης του Trump είναι παρόμοιο με το ύψος του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών, οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν άλυτες.
Οι Δημοκρατικοί πρότειναν 436 δισ. δολάρια σε βοήθεια για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να μειώσουν τις βασικές υπηρεσίες καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος και χαμηλότερα έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Mnuchin προσέφερε 300 δισ. δολάρια για πολιτείες και δήμους.
Ο Trump, ο οποίος υπέγραψε την πρόταση της κυβέρνησής του, στράφηκε ξανά κατά της κρατικής και τοπικής βοήθειας την Τετάρτη.
Είπε ότι θέλει να «δει τους Δημοκρατικούς να χαλαρώνουν λίγο» γιατί «το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να διασωθούν από τις κακώς διαχειριζόμενες πόλεις και κράτη τους».
Η διμερής Ένωση Εθνικών Διοικητών έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο 500 δισ. δολάρια για ανακούφιση.
Ο Mnuchin σημείωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις που απολύουν υπαλλήλους όπως οι πυροσβέστες «θα είχαν ένα κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανεργία, αλλά και ένα κόστος για την οικονομία».
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών αποκαθιστά επίσης την ενισχυμένη ομοσπονδιακή ασφάλιση ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα έως τον Ιανουάριο.
Η πρόταση του Λευκού Οίκου θα καθιερώσει εβδομαδιαίο όφελος 400 δολ. έως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Η Pelosi, αντιμετώπισε κάποια πίεση στο εσωτερικό της για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ασφάλιση ανεργίας σε αυτόνομο νομοσχέδιο ή να δεχτεί μια μικρότερη συμφωνία από τον Λευκό Οίκο.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμη και αν η Pelosi και ο Mnuchin καταλήξουν σε συμφωνία που θα κερδίσει τις δημοκρατικές ψήφους και την υπογραφή του Trump, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να πείσουν τη Γερουσία να το υποστηρίξει.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr