Φυσικό Αέριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού του φυσικού αερίου από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού του φυσικού αερίου από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξαίρεση από τις χρηματοδοτήσεις όλων των έργων για ορυκτά καύσιμα
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποκλεισμού των έργων φυσικού αερίου από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού από τις χρηματοδοτήσεις όλων των έργων που θα αφορούν ορυκτά καύσιμα.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος εγκρίθηκε με 65 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 3 αποχές και πλέον αναμένεται η θέση που θα λάβει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε ανάλογη ψηφοφορία που θα γίνει τον Νοέμβριο.

«Θα αγωνιστώ για να αποκτήσει η θέση αυτή την πλειοψηφία» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να υπάρξει «καμία χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων καθώς επενδύουμε για το μέλλον και όχι στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Pascal Canfin, ο Γάλλος ευρωβουλευτής που συνέταξε το ψήφισμα.

Ερώτημα η στάση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου

Σε περίπτωση που και τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα της ΕΕ ταχθούν υπέρ της θέσης αυτής σημαίνει ότι κανένα έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων έργων φυσικού αερίου δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 εκατ. ευρώ, που δημιούργησε η Ευρώπη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ύφεση που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

Ας σημειωθεί ότι στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να αποκτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης το επίσημο χρίσμα, αφού για την έγκριση και τη λειτουργία του απαιτείται η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών- μελών της ΕΕ, που θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κανόνες που σχετίζονται με τις δαπάνες.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλες οι χώρες συμφωνούν με τον αποκλεισμό των ορυκτών καυσίμων από τη χρηματοδότηση και ιδιαίτερα των έργων φυσικού αερίου, που θεωρείται ως το καύσιμο μετάβασης στην εποχή του μηδενικού άνθρακα.

Οι θέσεις των χωρών-μελών επί του θέματος αυτού αναμένεται να φανούν καλύτερα στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και το Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν για ένα πανομοιότυπο κείμενο πριν από την έγκριση του ταμείου.

Υπέρ οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος , χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», στο πλαίσιο και της πρόσφατης υπερψήφισης από την Ευρωβουλή της πρότασης για αύξηση του στόχου μείωσης των αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 60% έως το 2030, όπως έγραψε το Euractiv.

«Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 ° C -, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού, απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων έως το 2035 το αργότερο και την άμεση διακοπή της δαπάνης δημόσιου χρήματος για έργα ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η κα Esther Bollendorff από το Climate Action Network Europe. «Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και η Επιτροπή Προϋπολογισμών οφείλουν να επιβεβαιώσουν αυτή την πολιτική στις αρχές Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Ακόμα πιο αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Greenpeace στην ΕΕ , κας Αντριάνα Ροντρίγκες, η οποία προειδοποίησε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να έχει πολλούς συμμάχους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ειδικά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν παράλογα επιχειρήματα, σχετικά με το πώς τα ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο αξίζουν τα χρήματά μας για υποτιθέμενη πράσινη ανάκαμψη. Κατάφεραν στο παρελθόν να λάβουν χρηματοδότηση, αλλά κανένα κοινοβούλιο που έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα δεν μπορεί να πιστέψει ξανά αυτά τα παραμύθια», δήλωσε.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης