Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Έως 100% επιδότηση συστήματος αερίου σε ευάλωτα νοικοκυριά – Οι ωφελούμενοι Δήμοι της Αττικής

Έως 100% επιδότηση συστήματος αερίου σε ευάλωτα νοικοκυριά – Οι ωφελούμενοι Δήμοι της Αττικής
Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος του ΥΠΕΝ, δικαιούχοι είναι κάτοικοι Δήμων με διείσδυση αερίου έως 25%
Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε και επίσημα το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΕΔΑ Αττικής, για την οικονομική ενίσχυση οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών του Λεκανοπεδίου, ώστε να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Όπως είχε γράψει το Worldenergynews, το πρόγραμμα θα «τρέξει» με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Έχει προϋπολογισμό 4,69 εκατ. ευρώ, προβλέποντας επιχορήγηση 100% σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η επιδότηση ανέρχεται στο 65% της δαπάνης, για ατομικό «Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης» έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό «Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης» έως 30.000 ευρώ.

Για τη λήψη επιδότησης, θα πρέπει το ακίνητο να βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την ΕΔΑ Αττικής. Επίσης, θα πρέπει σε επίπεδο τοπικού Δήμου, η διείσδυση φυσικού αερίου να μην ξεπερνά το 25%.

Σύμφωνα με το Παράρτημα της προκήρυξης, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιδοτηθούν κατοικίες στους παρακάτω Δήμους

Screenshot 2020 10 11 94 4653 8 3Μικρότερο κόστος

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δώσει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες με μικρότερο κόστος. Εκτός από τη μικρότερη τιμή, το φυσικό αέριο έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν προπληρώνεται για να καταναλωθεί (όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα πέλετ). Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, για την αγορά καυσίμου με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, στόχος της δράσης είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μέσω της αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο. Κι αυτό γιατί ένας λέβητας φυσικού αερίου δεν ρυπαίνει με την εκπομπή καπνού και μικροσωματιδίων. Επομένως, δεν επιβαρύνει την κατοικία, αλλά και δεν συμβάλει στη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Το μοναδικό εμπόδιο ωστόσο για την αξιοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων αποτελεί το γεγονός ότι είναι υψηλό το αρχικό κόστος απόκτησης της εσωτερικής εγκατάστασης. Έτσι, μέσω του προγράμματος θα προβλέπεται η επιδότηση των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο ως «αντίδοτο» στην ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, θα επιδοτούνται κατά 100% τα τέλη σύνδεσης, όπως ισχύει και για όλους τους πελάτες της ΕΔΑ Αττικής.




Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης