Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Αναζητείται φόρμουλα για option απόκτησης του 49% της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τον αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών

Αναζητείται φόρμουλα για option απόκτησης του 49% της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τον αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών
«Μπλόκο» με τροπολογία του ΥΠΕΝ στη μεταβίβαση των ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τον νέο ιδιοκτήτη για μια 5ετία
Το ενδεχόμενο ενός κατακερματισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών την επόμενη ημέρα της πώλησης επιχειρεί να αποτρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που καταθέτει στο νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπει την απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας από τον αγοραστή για διάστημα πέντε ετών από την απόκτησή της.

Αυτό που κρίθηκε απαραίτητο από την μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού και προφανώς από τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι να αποσαφηνιστεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι η απαγόρευση της μεταβίβασης αφορά και τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή τις ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κάτι που προβλέπεται ρητά στην τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Πιθανή νομοθετική ρύθμιση για το μερίδιο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θεωρείται πολύ πιθανό ένα ακόμη θέμα που συνδέεται με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση εάν δεν βρεθεί άλλος τρόπος να προχωρήσει, ο οποίος αναζητείται από το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για τη δυνατότητα εξαγοράς από τον αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα προκύψει από τον διαγωνισμό και του ποσοστού που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει αναζητήσει επενδυτή στην αγορά πριν την έναρξη του διαγωνισμού. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες η εταιρία είχε έρθει σε συμφωνία με την Italgas, η οποία είναι και ένας εκ των βασικών διεκδικητών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Εκκρεμότητα το ρυθμιστικό έσοδο

Η συμφωνία κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν προχώρησε μετά από άσκηση βέτο της ΔΕΠΑ που ελέγχει το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στις εκκρεμότητες τέλος του διαγωνισμού είναι και η απόφαση της ΡΑΕ για το ετήσιο ρυθμιστικό έσοδο της εταιρίας την περίοδο 2021-2024.

Η εκκρεμότητα αυτή, ήταν και η βασική αιτία παράτασης της προθεσμίας των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους επενδυτές για τον Ιανουάριο του 2021. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους το ρυθμιζόμενο έσοδο της εταιρίας για να καταρτίσουν τις προσφορές τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης