Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Νέο «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – θεσμών σήμερα 4/3 για τα μέτρα της τριετίας - Διατηρείται ακόμη μεγάλο χάσμα

Νέο «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – θεσμών σήμερα 4/3 για τα μέτρα της τριετίας - Διατηρείται ακόμη μεγάλο χάσμα
Οι δανειστές, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019 καθώς και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020
Νέα συνάντηση για το «καυτό» θέμα των μέτρων της τριετίας 2018– 2020 (δημοσιονομικό) θα έχουν σήμερα Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 το μεσημέρι κυβέρνηση και θεσμοί, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει.
Ήδη, οι διαφωνίες που καταγράφονται για το ύψος των πρόσθετων μέτρων και των αντιμέτρων είναι έντονες και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τις συγκεράσουν με στόχο να καταστεί εφικτή μια πρώτη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί κατά τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών από την περασμένη Τρίτη 28/2, δεν είναι ακόμα εμφανής ώστε να επιτρέπει αισιοδοξία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός Μαρτίου.
Αφορολόγητο και συντάξεις αποτελούν τα σημεία τριβής, με τα τεχνικά κλιμάκια να προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό, ως προς το ύψος των περικοπών καθώς και το χρόνο εφαρμογής τους.
Οι δανειστές, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019 καθώς και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020.
Από την πλευρά της κυβέρνησης προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου και όλων των συντάξεων πάνω από 800 ευρώ προκειμένου οι μειώσεις να μην γίνουν στη βάση της προσωπικής διαφοράς.
Όσον αφορά στα αντίμετρα, οι προτάσεις ένθεν κακείθεν είναι σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, τόσο ως προς το μείγμα τους, όσο και ως προς το χρόνο εφαρμογής τους.
Το ΔΝΤ θέλει τα θετικά μέτρα να αφορούν σε μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, των ανώτατων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Για τα αντίμετρα οι θεσμοί θέλουν να ενεργοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων, ενώ η κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα λιτότητας να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σταδιακά. Καταλυτικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις, θα διαδραματίσει και η αποδοχή ή όχι από το ΔΝΤ των δημοσιονομικών στοιχείων για τον προϋπολογισμό του 2016 και ειδικότερα για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους άνω του 2% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση αλλαγής των προβλέψεων, αναμένεται να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ και ο λογαριασμός των 3,6 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ), που έβαλαν στο τραπέζι με το «καλημέρα» οι δανειστές.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης