Υποδοχή από τον ΔΕΔΔΗΕ αιτημάτων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών

Υποδοχή από τον ΔΕΔΔΗΕ αιτημάτων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να επανυποβληθούν τα παλαιότερα αιτήματα επενδυτών για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης
Τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων από επενδυτές για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης σε μικρές ανεμογεννήτριες (ισχύος 60kW), ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για τα έργα που πρόκειται να εγκατασταθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η υποβολή των αιτημάτων στην Διεύθυνση Χρηστών Δικτύου του Διαχειριστή. Στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών άνοιξε στα τέλη Ιουλίου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης που καθόρισε την αδειοδοτική διαδικασία για την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής.

Νωρίτερα, είχε προσδιορισθεί η τιμή αναφοράς που θα παίρνουν τα έργα ΑΠΕ της συγκεκριμένης κατηγορίας, καθώς αποφασίσθηκε από το υπουργείο να μην διενεργηθεί διαγωνισμός μέσα από τον οποίο θα «κλειδώσουν» τιμές.

Εγκατάσταση σε νησιά

Όσον αφορά την εγκατάσταση σταθμών στα ΜΔΝ, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι η συνολική ισχύς των σταθμών μικρών ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν σε κάθε αυτόνομα ηλεκτρικό σύστημα θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

Η μέγιστη ολική ισχύς των σταθμών μικρών ανεμογεννητριών στα ΜΔΝ προσδιορίζεται από τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος διείσδυσης των ΑΠΕ στα Ηλεκτρικά Συστήματα-Συμπλέγματα των ΜΔΝ, σύμφωνα με την Απόφαση ΡΑΕ 616/21.12.2016, όπως αναγράφονται στον Πίνακα Περιθωρίων μικρών ΑΓ.

Screenshot 2020 10 06
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν θα ικανοποιούνται περισσότερα από δύο (2) αιτήματα για προσφορά σύνδεσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ανά φορείς στη μετοχική ή εταιρική σύνθεση των οποίων συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ποσοστό άνω του 50%, καθώς και αιτήματα για σταθμούς, για τη σύνδεση των οποίων απαιτείται, σε ευθεία απόσταση, ανάπτυξη νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των 1.000 μέτρων, όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Στην περίπτωση των αιτήσεων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών που είχαν υποβληθεί το 2013, ο Διαχειριστής επισημαίνει πως θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου, αφού ώστε να ικανοποιούν τις προβλέψεις της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, που «ξεπαγώνει» τη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε σταματήσει να δέχεται αιτήματα τον Δεκέμβριο του 2013.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης