Φυσικό Αέριο

«Πράσινο φως» στην επιχορήγηση εγκατάστασης συστημάτων αερίου σε 1.500 νοικοκυριά της Θεσσαλίας

«Πράσινο φως» στην επιχορήγηση εγκατάστασης συστημάτων αερίου σε 1.500 νοικοκυριά της Θεσσαλίας
Υπουργική απόφαση για την υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020
Τον δρόμο για την επιχορήγηση 1.500 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη Θεσσαλία, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ανοίγει απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη (29/9) ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, για την υλοποίηση του σχετικού έργου.

Το έργο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με Δικαιούχο φορέα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Ενέργειας. Ως φορέας υποδοχής αιτήσεων και υλοποίησης του έργου ορίζεται η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία είναι διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, αφορά στην ενίσχυση ιδιοκτητών με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου.

Εισοδηματικά κριτήρια

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της δράσης, στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους ωφελούμενους, θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη.

Με αυτό τον τρόπο, θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για την ενίσχυση κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές της Θεσσαλίας με υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και δυνατότητα σύνδεσης.

Ειδικότερα, αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές.

Αποφυγή ετήσιων εκπομπών 4.000 τόνων CO2

«Η σωστή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, οδηγεί σε έργα ουσίας, με βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που στηρίζουν τα νοικοκυριά, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική, τοπική οικονομία», είχε αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με αφορμή την απόφαση ένταξης του έργου.

Αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών, με εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου τάξης 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2, καθώς και η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως αστικές.



Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης