Ραγδαία άνοδος των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ παγκοσμίως - Τα ποσοστά των χωρών και η πρωτιά της ηλιακής

Ραγδαία άνοδος των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ παγκοσμίως - Τα ποσοστά των χωρών και η πρωτιά της ηλιακής
Οι ανανεώσιμες θέσεις εργασίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά περίπου 500.000 πέρυσι, εκ των οποίων το 63% καταγράφηκε στην Ασία

Η απασχόληση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έφτασε τα 11,5 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, με την ηλιακή ενέργεια να απασχολεί 3,8 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η εν λόγω μάλιστα έκθεση έδειξε ότι η απασχόληση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται με συνέπεια. Το 2012, οι θέσεις εργασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν σε 7,3 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του 2018 είχαν επεκταθεί σε 11 εκατομμύρια. Οι ανανεώσιμες θέσεις εργασίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά περίπου 500.000 πέρυσι, εκ των οποίων το 63% καταγράφηκε στην Ασία.

Το καμπανάκι του Francesco La Camera

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση.

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19, οι στενές συνδέσεις μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος, των οικονομιών μας και της ανθρώπινης ευημερίας έχουν κεντρική θέση. Είναι απαραίτητος ένας καθαρός, αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός και μια ανθεκτική και υγιή, δημιουργία θέσεων εργασίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η έκθεση αποκάλυψε ότι η Κίνα είναι η κορυφαία χώρα στον κόσμο με 4,4 εκατομμύρια ανανεώσιμες θέσεις εργασίας και η Βραζιλία ακολουθεί με 1,1 εκατομμύρια, η Ινδία έχει 824.000 και οι ΗΠΑ με 756.000 θέσεις εργασίας.

Πρωτιά της ηλιακής ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια έγινε ο κορυφαίος τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ενώ η Κίνα απασχολεί μόνο 2,2 εκατομμύρια άτομα σε αυτόν τον τομέα. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μπαγκλαντές παραμένουν μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ηλιακή ενέργεια.

Αιολική

Περίπου 1,2 εκατομμύρια απασχολούνται στον παγκόσμιο τομέα της αιολικής ενέργειας. Η Κίνα αποτελούσε το 44% αυτού του εργατικού δυναμικού, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπόλοιπες 900.000 θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στους τομείς της γεωθερμίας, της ηλιακής θέρμανσης και της ψύξης και σε άλλους ανανεώσιμους τομείς.

Το ποσοστό των γυναικών

Οι γυναίκες κατέχουν το 32% των συνολικών θέσεων εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές, σε αντίθεση με το 21% στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Ενώ σήμερα βλέπουμε λίγες χώρες να πρωτοστατούν, κάθε χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες δυνατότητές της, να λάβει μέτρα για να αξιοποιήσει τις τοπικές δυνατότητες για βιομηχανική ανάπτυξη και να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους της», σημείωσε ο La Camera.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης