Ενέργεια

Χαμηλότερο το κόστος παραγωγής υδρογόνου με ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα το 2030

Χαμηλότερο το κόστος παραγωγής υδρογόνου με ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα το 2030
Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η τιμή του πράσινου υδρογόνου θα μειωθεί στα 2,50 $/kg ή λιγότερο έως το 2030

Σημαντικά φθηνότερο από τις μεθόδους παραγωγής με βάση τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να είναι το υδρογόνο σε μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cell Reports Physical Science.

Το υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι μπλε υδρογόνο, ενώ αυτό που παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι πράσινο. Ωστόσο, το αέριο υδρογόνο είναι άχρωμο.

Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η τιμή του πράσινου υδρογόνου θα μειωθεί στα 2,50 $/kg ή λιγότερο έως το 2030.

Οι προβλέψεις της μελέτης

Για το 2030, προσδιορίστηκε ένα σύνολο ηλιόλουστων τοποθεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών που θα μπορούσαν να προμηθεύουν βιομηχανικές ποσότητες υδρογόνου όλο το εικοσιτετράωρο με κόστος κάτω ή κάτω από 2,5 $ / kg. Μάλιστα, η μελέτη προβλέπει ότι το κόστος του ηλεκτρολύτη - ένα κρίσιμο συστατικό για την παραγωγή υδρογόνου, θα μειωθεί κατά 28% και 62% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές για συστήματα πολλαπλών MW.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η απόδοση των ηλεκτρολυτών αυξάνεται κατά 20% –28% πέραν των σημερινών επιπέδων το 2030.

Επίσης, η διαθεσιμότητα των γεωλογικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδρογόνου θα αυξηθεί. Τέτοιες εγκαταστάσεις επιτρέπουν χαμηλό κόστος αποθήκευσης, αλλά παρέχει επίσης επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης για την υποστήριξη της προσφοράς για βιομηχανική ζήτηση.

Ετοίμασαν ένα μοντέλο παραγωγής υδρογόνου με βάση την ηλιακή ενέργεια που περιλαμβάνει εξαρτήματα παραγωγής ενέργειας που δεν είναι συνδεδεμένα σε κανένα δίκτυο. Το δίκτυο ισχύος, για τη μελέτη, δεν επιτρέπεται να πουλάει υπερβολική ισχύ ή να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο ήλιος δεν λάμπει.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Πρόσφατα, ένα μοντέλο παραγωγής και υιοθέτησης υδρογόνου που παρασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να λύσει τα ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτια αιολικά έργα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολύσεως θαλασσινού νερού.

Το υδρογόνο μπορεί να μεταφερθεί μέσω αγωγών και να αποθηκευτεί για να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αργότερα όταν η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας βυθιστεί. Το υδρογόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές βιομηχανικής θέρμανσης και μεταφοράς. Θα μπορούσε να είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές οδούς για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης