Viohalco: Στα 126 εκατ. ευρώ το α-EBITDA το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανθεκτική στην κρίση η μεγαλύτερη ελληνική holding

Viohalco: Στα 126 εκατ. ευρώ το α-EBITDA το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανθεκτική στην κρίση η μεγαλύτερη ελληνική holding
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.875 εκατ. ευρώ για το α εξάμηνο του 2020
Η BIOXAΛΚΟ ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα απέδειξε την ανθέκτικοτητά της στην κρίση καθώς διατήρησε κύκλο εργασιών στο α εξάμηνο στα 1,875 δισ μειωμένος μόλις κατά 15%.
Παράλληλα το αποτέλεσμα των ζημιών ύψους 17 εκατ είναι λογιστικό και οφείλεται σε αποτιμήσεις αποθεμάτων τέλους Ιουνίου που έχει ήδη καλυφθεί.

Ανθεκτικές επιδόσεις παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς

Βασικά σημεία πρώτου εξαμήνου 2020
- Ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις παρά την πανδημία του ιού COVID-19.
- Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.875 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 2.216 εκατ. ευρώ).
- Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) ανήλθε σε 126 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 156 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο περιλαμβάνει την επίπτωση των τιμών μετάλλων, ανήλθε στα 108 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 137 εκατ. ευρώ).
- Άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της συνέχισης των λειτουργιών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων των εταιριών και άλλων συμμετόχων.
- Τα επενδυτικά προγράμματα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται στις αγορές που δραστηριοποιούνται οι εταιρίες της Viohalco, παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος σε όλους τους κλάδους.

bio1.24

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, οι οικονομικές επιδόσεις της Viohalco παρέμειναν ισχυρές, χάρη στην ανθεκτικότητα και την άμεση αντίδραση των εταιριών της στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, παρά τον έντονο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 διεθνώς καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Στον κλάδο αλουμινίου, οι εταιρίες της Viohalco κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την επιδείνωση των τιμών μετάλλων που επηρέασαν την κερδοφορία.
Ο κλάδος χαλκού κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να διατηρήσει την κερδοφορία του, παρά τις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες αγοράς.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις παρέμειναν ανεπηρέαστες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου και ο κλάδος μπόρεσε να αξιοποιήσει με επιτυχία την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί τους μακροχρόνιους εμπορικούς εταίρους του, ενώ παράλληλα καλλιέργησε νέες σχέσεις.
Στον κλάδο χάλυβα, η ζήτηση και οι τιμές πώλησης κατέγραψαν πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 πρόσθεσε περαιτέρω προκλήσεις σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον αγοράς. Κατά συνέπεια, ο κλάδος προσάρμοσε αναλόγως τα επίπεδα παραγωγής με στόχο τη συγκράτηση των εξόδων.
Επιπλέον, καταγράφηκε πτώση στα διεθνή spreads των ειδικών χαλύβων (SBQs), των πλατέων, του χονδροσύρματος και του χάλυβα οπλισμού ως αποτέλεσμα του έντονου διεθνή ανταγωνισμού, επηρεάζοντας τη συνολική κερδοφορία του κλάδου.
Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη στον τομέα των έργων, ενισχύοντας τις οικονομικές επιδόσεις του κλάδου. Όπως αναμενόταν, η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των προϊόντων, το τμήμα του κλάδου που εξυπηρετεί την αγορά των κατασκευών, μετά το δυναμικό ξεκίνημα του πρώτου τριμήνου του 2020. Σημειώνεται ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας όλων των παραγωγικών του μονάδων.

Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου συνδυάστηκε με την αναβολή ή την ακύρωση πολλών έργων λόγω της πανδημίας.
Παρά τα παραπάνω, η επίδραση στη Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν μόνο ήπια, χάρη στο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων έργων και την ταχεία αντίδραση της εταιρίας στις νέες συνθήκες, που εξασφάλισαν αδιάλειπτη παραγωγή.
Τέλος, στον κλάδο ακινήτων, η πανδημία COVID-19 και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας επηρέασαν σημαντικά τους κλάδους των ξενοδοχείων και του λιανικού εμπορίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Επιπλέον, τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τη μείωση των ενοικίων μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, επέτειναν αυτές τις προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο του κλάδου ακινήτων, η οικονομική ευρωστία των μισθωτών και η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων έδωσαν τη δυνατότητα στον κλάδο να αποφύγει τις καθυστερήσεις καταβολής ενοικίων ή κοινοχρήστων εντός της περιόδου.


bio2.24.9

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση σε 1.875 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 2.216 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών μετάλλων από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19.
Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 19% σε 126 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (πρώτο εξάμηνο 2019: 156 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν σε 47 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 51 εκατ. ευρώ), κυρίως ως επακόλουθο των μειώσεων των πιστωτικών περιθωρίων που εφαρμόστηκαν σταδιακά σε όλες τις εταιρίες της Viohalco κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς επηρεάστηκαν από την πτώση στις τιμές μετάλλων και την παγκόσμια επιβράδυνση λόγω της πανδημίας, ιδίως στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα.

bio3.29

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 124 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 123 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της επένδυσης στο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου, ενώ οι αποσβέσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 68 εκατ. ευρώ.

Το κεφάλαιο κίνησης παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη λήξη του έτους 2019.

Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών της Viohalco αυξήθηκε σε 1.721 εκατ. ευρώ (2019: 1.613 εκατ. ευρώ).

bio5.24

Αλουμίνιο

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κλάδος αλουμινίου κατέγραψε πτώση 17% του κύκλου εργασιών σε 566 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 24 εκατ. ευρώ).

Ως επακόλουθο της πανδημίας COVID-19, ο τομέας έλασης αλουμινίου είχε να αντιμετωπίσει αφενός την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, το προσωρινό κλείσιμο των παραγωγικών εγκαταστάσεων πελατών του, και αφετέρου την απότομη κάμψη της ζήτησης για αλουμίνιο, ιδιαίτερα στις αγορές μεταφορών και διανομής. Οι ραγδαία αναπτυσσόμενοι τομείς της συσκευασίας, της δόμησης και των κατασκευών ήταν αυτοί που επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία, ενώ ενδείξεις ανάκαμψης παρατηρήθηκαν στον τομέα μεταφορών στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν πτώση κατά 8% σε ετήσια βάση.
Παρά τους περιορισμούς καραντίνας λόγω COVID-19, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου στο εργοστάσιο της Ελβάλ στα Οινόφυτα, με ελαφρά καθυστέρηση μόνο έναντι του χρονοδιαγράμματος, και αναμένεται να είναι πλήρως παραγωγικό εντός του τέταρτου τριμήνου του 2020. Η σημαντική αυτή επένδυση δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο αλουμινίου, με συμπληρωματικές επενδύσεις (περιλαμβανομένου ενός νέου ψυχρού ελάστρου αλουμινίου 6 ραούλων που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2022), να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των τελικών προϊόντων, ενώ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον κλάδο προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες σε νέες αγορές. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Ελβάλ, τον Ιούλιο του 2020, ο τομέας έλασης αλουμινίου πιστοποιήθηκε συμφωνα με το Aluminium Stewardship Initiative (ASI) (Certified Production and Transformation member). Η Ελβάλ πιστοποίησε το χυτήριο, τις μονάδες έλασης, βαφής φύλλων και τις τελικές γραμμές και επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της στις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης εταιρικής διακυβέρνησης.

Μελλοντικά, παρά το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19, την εκκρεμή έκβαση των εξισωτικών (antidumping) δασμών στις ΗΠΑ και τη διαδικασία έρευνας για antidumping που ξεκίνησε πρόσφατα η Ε.Ε. για την Κίνα, η Ελβάλ παραμένει πεπεισμένη ότι το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και οι εδραιωμένες μακροχρόνιες σχέσεις της με αξιόπιστους πελάτες σε όλες τις αγορές θα επιδράσουν θετικά στην επίδοση της εταιρίας.
Η Συμετάλ διατήρησε με επιτυχία το μερίδιο αγοράς και τα επίπεδα κερδοφορίας της, παρά το δύσκολο πρώτο εξάμηνο που χαρακτηρίστηκε από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την κάμψη των τιμών του πρωτόχυτου αλουμινίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη προσαρμογή του προϊοντικού μείγματός της στις τάσεις της αγοράς, με έμφαση στα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα εύκαμπτης συσκευασίας και τα λακαρισμένα προϊόντα. Για το δεύτερο εξάμηνο 2020, η Συμετάλ στοχεύει στη διατήρηση των σταθερών όγκων και τιμών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αξιοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα foil για εύκαμπτες συσκευασίες και για λακαρισμένα προϊόντα. Για τον σκοπό αυτό, η Συμετάλ έχει πραγματοποιήσει επένδυση σε μία νέα μονάδα παραγωγής λάκας στη Μάνδρα, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2020.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση στην Etem-Gestamp. Ως επακόλουθο, υπήρξαν μειώσεις στα επίπεδα των αποθεμάτων, επαναδιαπραγματεύτηκαν όροι πληρωμής μεγαλύτερης διάρκειας και αξιοποιήθηκαν μέτρα ενίσχυσης από το Βουλγαρικό κράτος. Οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρότι προβλέπεται ανάκαμψη των όγκων πωλήσεων και της συνολικής ζήτησης στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει κανένας αντίκτυπος στην επένδυση της Etem-Gestamp στην παραγωγή κιβωτίων μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όσον αφορά στην Ετέμ, η εταιρία κατέγραψε φθίνουσα ζήτηση στην ελληνική αγορά αρχιτεκτονικών προφίλ, ως επακόλουθο της πανδημίας COVID-19, ενώ στο εργοστάσιο της Μαγούλας μια δεύτερη γραμμή διέλασης και μια νέα γραμμή στοιχείων θερμομόνωσης ξεκίνησαν παραγωγή.
Η Bridgnorth Aluminium δέχτηκε ουσιαστικό πλήγμα από την πανδημία COVID-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020, με πτώση των όγκων πωλήσεων κατά 28% σε ετήσια βάση. Η εταιρία προσάρμοσε ταχέως τις εργασιακές συνθήκες, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού COVID-19. Ταυτόχρονα, προσαρμόστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης, ενώ διασφάλισε τη συνέχεια των λειτουργιών και παραδόσεων σε βασικούς τομείς, όπως η συσκευασία τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, οι εκτυπώσεις και οι εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται επίσης να αποσαφηνίσουν περισσότερο τις εμπορικές ρυθμίσεις από το 2021.

Χαλκός

Παρά την πανδημία COVID-19 και τις δυσμενείς συνθήκες αγοράς, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε ανθεκτικές επιδόσεις, χωρίς να υπάρχει κανένα αντίκτυπο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του, γεγονός που παρείχε ένα πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Ο κλάδος χαλκού κατάφερε να αξιοποιήσει την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, όχι μόνο εξυπηρετώντας τις μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις του, αλλά επιπλέον εδραιώνοντας νέες.
Ως αποτέλεσμα, οι όγκοι πωλήσεων του κλάδου χαλκού παρέμειναν γενικά σταθεροί σε ετήσια βάση. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 531 εκατ. ευρώ έναντι 555 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ (2019: 7 εκατ. ευρώ).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, επενδύθηκε ποσό 8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης 3 εκατ. ευρώ στην εγκατάσταση παραγωγής σωλήνων χαλκού της ElvalHalcor και μιας επένδυσης 5 εκατ. ευρώ στα πλατέα προϊόντα και κράματα έλασης που παράγει η Sofia Med στη Βουλγαρία. Όσον αφορά στο εργοστάσιο παραγωγής σωλήνων χαλκού, αναμένεται να αξιοποιήσει σχεδόν πλήρως την παραγωγική δυναμικότητά του και η παραγωγή προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η Sofia Med επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, αξιοποιώντας τη βελτιωμένη ποιότητα των προϊόντων της και τη διευρυμένη γκάμα προϊόντων. Τέλος, η επένδυση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και στην κερδοφορία του κλάδου.

Χάλυβας

Στον κλάδο χάλυβα, η πανδημία COVID-19 άσκησε σημαντική πρόσθετη αρνητική πίεση σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς. Η ζήτηση και οι τιμές πώλησης κατέγραψαν πτώση κατά τη διάρκεια της περιόδου, επιφέροντας περικοπές στα επίπεδα παραγωγής και πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των διεθνών spreads, καθώς οι τιμές για ειδικούς χάλυβες, πλατέα, χονδρόσυρμα και χάλυβα οπλισμού συμπιέστηκαν, επηρεάζοντας την κερδοφορία των προϊόντων χάλυβα. Κατά συνέπεια, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο χάλυβα ανήλθε σε 345 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι 449 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 24 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 16 εκατ. ευρώ).

Ενδείξεις ανάκαμψης για τον χάλυβα οπλισμού και τα πλέγματα φάνηκαν από τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, η ζήτηση για πλατέα προϊόντα χάλυβα και ειδικούς χάλυβες παραμένει χαμηλή, ενώ συνεχίζεται η πίεση στις τιμές, ως επακόλουθο του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά. Για να αντισταθμίσει την πτώση του κύκλου εργασιών, ο κλάδος χάλυβα έθεσε σε εφαρμογή δράσεις βελτιστοποίησης κόστους, μειώνοντας με επιτυχία τα έξοδα διοίκησης σε όλες τις εταιρίες και τα εργοστάσια του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις ανάπτυξης, όπως η αναβάθμιση του νέου ελάστρου στο εργοστάσιο της Stomana Industry.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η ζήτηση για προϊόντα χάλυβα προβλέπεται να ανακάμψει, ως επακόλουθο της αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας στην τοπική και τις περιφερειακές αγορές. Στην ελληνική αγορά, λόγω των σημαντικών έργων που είχαν ήδη αναγγελθεί, ο όγκος πωλήσεων για χάλυβα οπλισμού και πλέγματα αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ οι τιμές πώλησης για τους ειδικούς χάλυβες και τα πλατέα προϊόντα χάλυβα αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2020, μετά τη βαθμιαία ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κλάδου παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Καλώδια

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κλάδος καλωδίων απέδειξε την αντοχή του στην κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19, με τον τομέα των έργων να αναπτύσσεται σταθερά. Όπως αναμενόταν, ο τομέας των καλωδιακών προϊόντων, που συνδέεται μερικώς με τον κατασκευαστικό κλάδο, επηρεάστηκε από την πανδημία στο δεύτερο τρίμηνο, σε συνέχεια ενός δυναμικού ξεκινήματος το πρώτο τρίμηνο του 2020. Παρά τις προκλήσεις που ανέκυψαν στο πρώτο αυτό εξάμηνο, οι εταιρίες του κλάδου καλωδίων πέτυχαν υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις παραγωγικές μονάδες, καταγράφοντας κύκλο εργασιών 268 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 294 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων 14,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020 (πρώτο εξάμηνο 2019: 6,3 εκατ. ευρώ).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κυριότερα γεγονότα για τον τομέα των έργων περιλαμβάνουν τα εξής:
• Η Scottish and Southern Electricity Networks στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέθεσε μια παραγγελία για inter-array καλώδια μέσης τάσης 11 kV και 33 kV.
• Εντός του Ιουνίου 2020 φορτώθηκαν 88 χλμ. καλωδίων υψηλής τάσης για τη σύνδεση της υποθαλάσσιας πλατφόρμας Hollandse Kust Zuid («HKZ») Alpha με το χερσαίο δίκτυο.
• Η υποθαλάσσια πλατφόρμα Hollandse Kust Zuid («HKZ») Beta και το έργο Seagreen προχώρησαν, βάσει προγραμματισμού.
• Εντός του πρώτου τριμήνου 2020, εγκαταστάθηκαν με επιτυχία υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης για τη σύνδεση Πάρου – Νάξου και Νάξου - Μυκόνου, με το χερσαίο δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική χώρα.
• Η επιχειρηματική μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Subsea 7 ανέθεσε ένα συμβόλαιο στην Ελληνικά Καλώδια για την προμήθεια 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής, η Ελληνικά Καλώδια συνέχισε να επιδιώκει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμμετέχοντας σε αρκετούς διαγωνισμούς σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και εξασφαλίζοντας αρκετές αναθέσεις, ιδίως στην αγορά των inter-array καλωδίων. Παράλληλα, οι μονάδες καλωδιακών προϊόντων κατέγραψαν μειωμένους όγκους στα καλώδια ρεύματος χαμηλής τάσης και τηλεπικοινωνιών (πτώση 6% σε ετήσια βάση), αλλά κατάφεραν να σταθμίσουν τη μείωση εστιάζοντας σε μείγμα πωλήσεων με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Οι προοπτικές για τον κλάδο καλωδίων παραμένουν θετικές για το 2020, δεδομένων των προβλέψεων για νέα έργα, του τρέχοντος χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών στον τομέα έργων, των ευκαιριών για επέκταση σε νέες αγορές και των προβλέψεων για ανάπτυξη του κλάδου των υποβρυχίων καλωδίων. Ο κλάδος συνεχίζει να εστιάζει στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και την εξασφάλιση νέων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις εσωτερικές διαδικασίες για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων ευκαιριών της αγοράς, όπως ανακύπτουν.

Σωλήνες χάλυβα

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις. Η αγορά ενέργειας επηρεάστηκε έντονα από την πτώση των τιμών πετρελαίου και αερίου στις αρχές Μαρτίου 2020, με αποτέλεσμα να αναβληθούν ή ακυρωθούν αρκετά έργα σε δίκτυα υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα, η πανδημία COVID-19 επηρέασε περαιτέρω την ενεργειακή ζήτηση, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.
Ως επακόλουθο των δυσμενών αυτών συνθηκών, ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο μειώθηκε σε 135 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, καταγράφοντας πτώση 31% σε ετήσια βάση (πρώτο εξάμηνο 2019: 195 εκατ. ευρώ), ενώ οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 2,3 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Παρ’ όλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε ανθεκτικότητα αυτή την ταραγμένη περίοδο και συνέχισε να ενισχύει την παρουσία της σε νέες αγορές, όπως η Ευρώπη, η Βόρεια και η Νότια Αμερική, η Βόρεια Αφρική και η Ασία, ενώ παράλληλα ανέλαβε νέα έργα [π.χ. Baltic Pipe Lot3 στη Δανία, αγωγός μεταλλουργικών συμπυκνωμάτων (slurry) στη Χιλή για την Anglo American κ.λπ.]. Πρωτίστως, η Σωληνουργεία Κορίνθου εφάρμοσε μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της στη διάρκεια της πανδημίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αδιάλειπτη παραγωγή για όλα τα τρέχοντα έργα της.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η Σωληνουργεία Κορίνθου ολοκλήρωσε με επιτυχία:
• Τρία επιπλέον έργα με τη μέθοδο reel lay στη Βόρεια Θάλασσα.
• Τον αγωγό μεταφοράς αερίου Tolmount για την Premier Oil στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εγκαταστάθηκε από τη Saipem τον Ιούνιο του 2020.
• Τις πρώτες παραδόσεις σωλήνων διαμέτρου 32 και 36 ιντσών με εξωτερική επένδυση σκυροδέματος (CWC) στη Δανία για το υποθαλάσσιο έργο της Baltic Gas.

Επί του παρόντος, η Σωληνουργεία Κορίνθου εκτελεί το έργο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (το έργο «ICGB»), με 155 χλμ. σωλήνων διαμέτρου 32 ιντσών, ενώ της έχουν ανατεθεί τα ακόλουθα:
• Το χερσαίο έργο Baltic Pipe Lot3 με 140 χλμ. σωλήνων 32, 36 και 40 ιντσών στη Δανία,
• 35 χλμ. σωλήνων LSAW 24 ιντσών με τοιχώματα μεγάλου πάχους προς χρήση στον αγωγό μεταλλουργικών συμπυκνωμάτων (slurry) για την Anglo American Sur S.A. στις Άνδεις της Χιλής,
• 200 χλμ. σωλήνων HFI για τη Snam στην Ιταλία, στο πλαίσιο τρέχουσας σύμβασης για τη συντήρηση του χερσαίου δικτύου αερίου της.

Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που παραμένει ασταθές, η Σωληνουργεία Κορίνθου επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή, με την αδιάλειπτη παραγωγή και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεών της. Ο κλάδος παραμένει προσηλωμένος στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που έχει ήδη αναλάβει και στην ανάθεση νέων στις παγκόσμιες αγορές χερσαίων και υποθαλάσσιων έργων υποδομής. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, χάρη σε έναν σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική και Ασία, οι οποίες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Θίσβης.
Ακίνητα
Το πρώτο εξάμηνο ήταν γεμάτο προκλήσεις για τον κλάδο ακινήτων, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στους τομείς των ξενοδοχείων και του λιανικού εμπορίου. Επιπλέον, τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οποίων μειώθηκαν τα ενοίκια μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, επέτειναν αυτές τις προκλήσεις. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,3 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 4,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του κλάδου ακινήτων, η οικονομική ευρωστία των μισθωτών και η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων έδωσαν τη δυνατότητα στη Noval Property να αντιδράσει σθεναρά και ουσιαστικά δεν αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην καταβολή ενοικίων ή κοινοχρήστων εντός της περιόδου. Επίσης, η Noval Property εφάρμοσε μέτρα για τη διαφύλαξη της ρευστότητας της και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως επακόλουθο της πανδημίας, η πληρότητα στο Εμπορικό Κέντρο River West | IKEA και το εμπορικό πάρκο Mare West παρέμεινε στο 100%. Τα έργα επέκτασης του River West, για την κατασκευή ενός πρόσθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού κτηρίου με μικτή δομημένη επιφάνεια (ΜΔΕ) περίπου 25.000 τ.μ., συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2020 με το νέο κτήριο να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι χώροι γραφείων είναι και αυτοί πλήρως μισθωμένοι. Παρά το ότι τα ξενοδοχεία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων είχαν ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2020, τον Μάρτιο υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και παρέμειναν κλειστά έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020.

Τον Απρίλιο 2020, η Noval Property ξεκίνησε συγχώνευση με τη ΜΕΤΕΜ Α.Ε. (μέσω της απορρόφησης της ΜΕΤΕΜ από τη Noval Property). Με την επιφύλαξη των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων, η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2020, παρέχοντας στη Noval Property πλήρη έλεγχο επί των ακινήτων River West και IKEA.

Η Noval Property συνεχίζει επίσης να εξελίσσει και να ωριμάζει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς 252 στην Αθήνα σε συγκρότημα μικτής χρήσης, της μετατροπής πρώην βιομηχανικών ακινήτων σε χώρους logistics και της ανάπτυξης νέου ξενοδοχείου επιπλωμένων διαμερισμάτων στη συνοικία Μετς της Αθήνας.

Όσον αφορά στο μέλλον, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαια. Ωστόσο, τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης που εφαρμόστηκαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (περιλαμβάνονται η προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο του Next Generation EU και του Multiannual Financial Framework) στοχεύουν στο να στηρίξουν και να επιταχύνουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Λοιπές δραστηριότητες

Οι λοιπές υπηρεσίες περιλαμβάνουν κυρίως τις δαπάνες που πραγματοποιεί η μητρική εταιρία (συμμετοχών) μαζί με τα αποτελέσματα εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας (R&D&I) και τεχνολογίας, καθώς και στο εμπόριο κεραμικών πλακιδίων (Vitruvit). Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κλάδος ανάκτησης φυσικών πόρων δεν αποτελεί πλέον κλάδο προς παρουσίαση κατά την εξέταση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων. Ειδικότερα, η Διοίκηση της Viohalco έπαυσε να παρακολουθεί τα αριθμητικά στοιχεία του πρώην κλάδου ανάκτησης φυσικών πόρων ως διακριτού κλάδου. Επιπλέον, ο πρώην κλάδος ανάκτησης φυσικών πόρων δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια, καθώς τα δημοσιευμένα στοιχεία του είναι χαμηλότερα των προβλεπόμενων ορίων. Επομένως, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κλάδου των λοιπών δραστηριοτήτων και για σκοπούς συγκρισιμότητας έχουν παρουσιαστεί τα αντίστοιχα στοιχεία πληροφόρησης ανά κλάδο για την προηγούμενη περίοδο.

Μεταγενέστερα γεγονότα

Στις 13 Ιουλίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της Viohalco αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την έγκριση διανομής μικτού μερίσματος που ανέρχεται στο ποσό του 0,01 ευρώ ανά μετοχή. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Προοπτικές

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της πανδημίας COVID-19 και η αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του ιού θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο καθ’ όλο το υπόλοιπο έτος. Ωστόσο, ενώ αναμφίβολα η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και πιθανόν οι συνθήκες της αγοράς θα διαφέρουν ανά κλάδο, οι επιχειρηματικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου.
Οι στρατηγικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε όλες τις θυγατρικές της Viohalco αναμένεται να επιφέρουν περαιτέρω βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου προϊόντων. Όλες οι εταιρίες παραμένουν προσηλωμένες στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική τους για την ενίσχυση της θέσης τους στις αγορές τους, μέσω συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων, τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και βελτιώσεων του κόστους και της λειτουργικής αποδοτικότητας.
Επιπλέον, τα ενισχυμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας που τέθηκαν σε εφαρμογή σε όλες τις εταιρίες της Viohalco παραμένουν σε ισχύ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων και των πελατών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης